فهرست عنوانها
هر قدم که برای پیشرفت فناوری برداشته میشود، چند اصطلاح نیز اضافه میشود. آیا حافظه رم (RAM) را میشناسید؟ جواب شما قطعا بله است. امروز در مورد حافظه رم GDDR صحبت میکنیم.
به یکدیگر شباهت دارند؟ بله. آیا میتوانیم به جای یکدیگر از آنها استفاده کنیم؟ خیر. برای ادامه داستان با روکیدا همراه باشید.
1. حافظه DDR و حافظه GDDR چه معنایی دارد؟
در دنیای رایانه آنها را خواهیم دید: روی جعبه لپ تاپ، کارت گرافیک، رایانه رومیزی و دیگر موارد. در قدم اول دو اصطلاح را معنی میکنیم. DDR خلاصه شده عبارت Double data rate به معنی نرخ اطلاعات دوبرابر است.
GDDR خلاصه شده عبارت Graphics double data rate به معنی نرخ اطلاعات دو برابر گرافیک است. حافظه رم، حافظه دسترسی تصادفی معنی میشود و حافظه کوتاه مدت رایانه شما به حساب میآید.
از کدام نرم افزارها استفاده میکنید؟ اطلاعات مربوط به آن در حافظه قرار میگیرد. نام کامل حافظه رم، رم DDR است. به همین دلیل DDR و GDDR اشتباه گرفته میشود.
هر دو نوع حافظه، حافظه کوتاه مدت هستند اما کاربرد متفاوتی دارند.
2. موارد استفاده
کارت گرافیک و پردازنده برای انجام کارهای خود به حافظه رم نیاز دارند. کارت گرافیک را به شکل خلاصه GPU و حافظه رم را CPU مینویسیم. آیا هر دو از یک نوع حافظه کمک میگیرند؟
حافظه رم GDDR برای رفع نیاز کارت گرافیک و حافظه DDR برای پردازنده به میدان میآید. کارت گرافیک به توانایی بیشتری نیاز دارد. در نتیجه یک حافظه رم GDDR پهنای باند بیشتری دارد.
حافظه رم DDR پهنای باند کمتری دارد. یعنی نمیتواند اطلاعات حجیم را یکباره ارسال کند. از طرفی ارسال بخشهای کوچک اطلاعات را با تاخیر کم ممکن میکند.
پردازش یکپارچه و در لحظه، نتیجه دسترسی سریع پردازنده به اطلاعات است. مانند باز کردن یک سند Word، مرور در دنیای وب و موارد دیگر. در نتیجه هر کدام از انواع حافظه ویژگیهایی دارد که آن را به بهترین گزینه برای کار خود تبدیل میکند.
3. فناوری
تفاوت در عملکرد و توانایی آنها به فناوری ساخت حافظه باز میگردد. زیر ساخت حافظه رم GDDR انتقال قسمتهای بزرگ اطلاعات را ممکن میکند. برای مثال: استاندارد GDDR6 با پهنای باند 18 گیگابیت در ثانیه همراه میشود.
پهنای باند بالا برای کاری که پردازنده گرافیکی انجام میدهد، اهمیت بالایی دارد. یک کارت گرافیک رده بالا دنیایی از اطلاعات را برای نمایش 60 فریم در کیفیت 8K پردازش میکند.
پهنای باند حافظه رم DDR درست مانند یک رود باریک است. از طرفی تاخیر کم را نادیده نمیگیریم. برای مدیریت هم زمان چند عملیات، تاخیر کم تاثیر بیشتری از پهنای باند بالا دارد.
در کنار پهنای باند، تفاوتهای قابل توجهی در زمینه مصرف انرژی وجود دارد. با هر نسل پیشرفت حافظه، نسخههای مختلفی عرضه شده است. برای مثال: حافظه رم DDR به شکل DDR1، DDR2، DDR3، DDR4 و DDR5 وجود دارد.
نام گذاری نسخههای مختلف حافظه GDDR کمی پیچیدهتر است. برای مثال: GDDR، GDDR2، GDDR3، GDDR4، GDDR5، GDDR5X، GDDR6 و GDDR6X.
البته که اگر در سالهای آینده این مقاله روکیدا را مطالعه کنید، مدلهای بیشتری به ترکیب اضافه شده است. موارد بالا در انتهای سال 2021 نوشته شده. روند توسعه دو نوع حافظه رم یکپارچه انجام نشده.
به همین دلیل آخرین نسل از حافظه GDDR، GDDR6 و حافظه DDR، DDR5 است.
4. حافظه متفاوت، کارهای متفاوت
خلاصه ماجرا: هر دو نوع حافظه GDDR و DDR از نوع کوتاه مدت حساب میشوند. تفاوت بزرگ آنها در عملکرد آنها است. حافظه رم GDDR برای کارهای مربوط به کارت گرافیک ساخته شده و پهنای باند بالایی دارد.
حافظه رم برای کارهای روزمره رایانه در کنار پردازنده قرار میگیرد. پهنای باند کم را با تاخیر کم جبران میکند. کارت گرافیک و پردازنده از طریق درگاه PCI اکسپرس با یکدیگر ارتباط برقرار میکند.
رایانه شما از کدام نوع حافظه استفاده میکند؟ آن را پیدا کرده و در بخش نظرات بنویسید.
منبع: makeuseof.com