شارژر فست شارژ | مقایسه استانداردهای شارژ سریع در گوشی‌ های مختلف

توسط سیامک تیموری
7 minutes read
شارژر فست

اکثر گوشی‌ها از شارژ سریع یا به اصطلاح شارژر فست پشتیبانی می‌کنند، اما همه شارژرهای سریع فناوری یا قدرت یکسانی را ندارند.

تقریباً گوشی‌های هوشمندی که در سال‌های اخیر به بازار عرضه شده، از تکنولوژی فست شارژ پشتیبانی
می‌کنند. از آنجایی که هیچ تعریف استانداردی از “شارژ سریع” وجود ندارد، اما امروزه مجموعه‌ای از استانداردها در بازار برای آن وجود دارد.

در صورتی که دستگاه شارژر شما خراب شده و بودجه کافی برای خرید مدل‌های پیشرفته را ندارید، می‌توانید در این راهنما نکاتی را بیاموزید که به شما در خرید این شارژرها کمک کند. به یاد داشته باشید که هر تلفن همراه دارای استانداردهای ویژه‌ای است و شارژر مخصوص خود را دارد. بنابراین، باید به دنبال مدل‌های بود که کاملا با این استانداردها سازگار باشند.

در ادامه استانداردهایی را که درحال حاضر برای شارژ سریع وجود دارد و اکثر برندها از آن پشتیبانی می‌کنند را معرفی خواهیم کرد تا بتوانید سازگارترین شارژر دستگاه خود را بیابید.

قبل از معرفی استانداردهای شارژر فست بهتر است بدانید که:

شارژر فست

هنگامی که اپل اولین گوشی هوشمند را معرفی کرد، تنها با یک شارژر 5 ولتی 1 آمپری عرضه شد که قدرتی معادل 5 وات داشت. با ورود مارک‌های دیگر از دستگاه‌های سریع شارژ یا همان پاوربانک‌ به بازار، آن‌ها هم معمولا توان خروجی بین 2.5 تا 5 وات را داشتند.

تا زمانی که سخت‌افزار گوشی‌های هوشمند قدرتمند نبودند، هیچ مشکلی وجود نداشت اما با پیشرفت‌های تکنولوژی نیاز به باتری‌های بزرگ و بهتر احساس شد چراکه هیچ کس علاقه‌ای به داشتن تلفنی که باتری آن تنها یک روز دوام بیاورد نداشت. مهمتر از همه این که دارندگان گوشی‌های نسل جدید دیگر تحمل صبر کردن به مدت 2 الی 3 ساعت را برای شارژ شدن گوشی‌هایشان نداشتند؛ بنابراین شرکت‌ها مجبور شدند باتری‌هایی با شارژ سریع‌تر یا به اصطلاح فست شارژ تولید کنند.

امروزه، آخرین نسخه از آیفون اپل (iPhone 13) تقریباً پنج برابر سریع‌تر از نسخه اول شارژ می‌شود. همچنین  برندهایی در بازار وجود دارند که می‌توانند از آداپتورهای 120 واتی در شارژر فست استفاده کنند تا باتری گوشی به طور کامل در 20 دقیقه شارژ شود.

استانداردهای مختلف شارژر فست در بازار:

در حالی که اکثر شرکت‌های سازنده شارژرهای سریع را با توان شش واتی به بازار عرضه می‌کنند، هنوز هیچ استاندارد جهانی در مورد مشخصات آن وجود ندارد. به همین دلیل هر سازنده گوشی هوشمند در پیاده‌سازی و تعریف استاندارد شارژ سریع ، مختار است.

برای اینکه متوجه شوید گوشی شما از چه استانداردی استفاده می‌کند، در اینجا رایج‌ترین استانداردهای موجود در بازار را معرفی می‌کنیم.

·        USB Power Delivery(فناوری تحویل نیرو)

شارژر فست

USB Power Delivery (بیشتر به عنوان PD-USB شناخته می‌شود) توسط انجمن طراحان USB توسعه یافته که بخشی از مشخصات کابل USB است. توسعه این استاندارد توسط انجمن طراحان USB برای آن بود که بیشتر فناوری‌ها برای دریافت برق، به پورت‌های USB متکی هستند.

شارژر فست USB-PD با توان حداکثر 100 وات، می‌تواند برخی از دستگاه‌های USB-C با کارایی بسیار سنگین را شارژ کند. البته اگر یک کابل 100 واتی را به گوشی خود وصل کنید ، احتمالاً ضررآن برای گوشی شما بیشتر از مزیت آن است.

این استاندارد توان حداکثر 240 وات را پشتیبانی می‌کند؛ همچنین دستگاه‌های با قدرت بالاتر مانند لپ‌تاپ‌ها اجازه می‌دهد از این فناوری استفاده کنند. جالب است بدانید که گوشی‌های هوشمندی که از
USB-PD استفاده می‌کنند نیازی به رسیدن حداکثر توان پشتیبانی را ندارند. در واقع این استاندارد بر اساس نوع دستگاه، جریان انرژی متناسب با آن را تنظیم می کند.

به عنوان مثال آیفون 13 و گوگل پیکسل 6، هر دو از استاندارد  USB-PD استفاده می‌کنند با این تفاوت که آیفون تنها تا 27 وات برق را می‌پذیرد اما گوگل پیکسل این توان را تا 30 وات، افزایش  می‌دهد. هر دو گوشی شارژ باتری را در 30 دقیقه به 50 درصد می رسانند.

·        Qualcomm Quick Charge (شارژ سریع کوالکام)

این فناوری شارژ، یکی از محبوب‌ترین استانداردهای موجود در بازار است. از آنجایی که این دستگاه با تراشه‌های اسنپدراگون(Snapdragon) کوالکام عرضه می‌شود، بسیاری از گوشی‌ها با این استاندارد شارژ سریع، سازگار هستند. این گوشی‌ها شامل گوشی‌های گلکسی سامسونگ مجهز به اسنپدراگون از جمله Z Fold3 و S21 Ultra، گوشی‌های Asus ROG، سری OnePlus 9، گوشی‌های Sony Xperia، گوشی‌های هوشمند نوکیا و غیره هستند.

این شرکت ادعا می‌کند که آخرین نسخه آن‌ها Qualcomm Quick Charge 5، می‌تواند بیش از 100 وات برق را برای شارژر فست تامین کند و دستگاه‌ها را تا 50٪ تنها در پنج دقیقه شارژ کند؛ علاوه براین، شارژرهای مجهز به
Quick Charge 5  می‌توانند نسل‌های قبلی فناوری کوالکام را سریع شارژ کنند. همچنین قابلیت کار کردن با دستگاه‌های USB-PD را نیز دارند.

·         Adaptive Fast Charging(فست شارژ یا شارژ سریع تطبیقی)

شارژر فست

این دو فناوری استانداردهای مناسب برای شارژ سریع سامسونگ هستند. درحالی که باتری تلفن‌های سامسونگ با استفاده از فناوری‌های کوالکام، شارژ سریع می‌شوند اما این استاندارد می‌تواند سرعت شارژر فست را دو برابر کند. آن‌ها همچنین می‌توانند تشخیص دهند که باتری تلفن شما پر شده یا خیر که این کار باعث افزایش عمر باتری شما می‌شود.

سامسونگ برای اولین بار شارژ سریع تطبیقی را با گوشی‌های هوشمند Note5 و S6 با حداکثر توان 18 وات معرفی کرد. سپس Super Fast Charging را برای S20-line منتشر کرد و محدودیت را به 25 وات افزایش داد. آن‌ها حتی Super Fast Charging 2.0 را معرفی کردند که 45 وات برق را از یک آداپتور مسافرتی کوچک (پاور بانک) تولید می‌کند.

·        آداپتورهای TurboPower

این استاندارد با استفاده از فناوری اختصاصی موتورولا(Motorola) ساخته شده است. دو استاندارد موجود برای این فناوری به شرح زیر است:

  • آداپتور 18 واتی که عمدتاً برای گوشی‌های هوشمند طراحی شده است.
  • آداپتور 45 واتی که می‌تواند تلفن‌های هوشمند، تبلت‌ها، لپ‌تاپ‌ها و هر دستگاهی که از استاندارد USB-C برای شارژ استفاده می‌کند، تغذیه کند.

این هم بدانید که آداپتور خروجی پایین با استاندارد Qualcomm Quick Charge 3.0 مطابقت دارد و آداپتور بالاتر با Qualcomm Quick Charge 4 سازگار است. این بدان معناست که اگر دارای دستگاه موتورولا با شارژر فست هستید، می‌توانید از آن برای تغذیه دستگاه‌های غیر موتورولا که از استانداردهای گفته شده پشتیبانی می‌کند نیز استفاده کنید.

·         Dash Charge/Warp Charge (OnePlus Warp Charging)

Dash Charge برای اولین بار با سری OnePlus 3 معرفی شد؛ این استاندارد حداکثر 20 وات خروجی را ارائه می‌داد و دستگاه‌ها را در کمتر از 30 دقیقه از صفر تا 60 درصد، شارژ می‌کرد. اما با قوی‌تر شدن گوشی‌های هوشمند، نیاز به باتری‌های بزرگ‌تر و شارژ سریع‌تر احساس شد.

با عرضه OnePlus 7T، Warp Charge نیز توسعه یافت؛ به‌گونه‌ای که توان حداکثر خروجی 30 وات  را ارائه می‌کرد. این خروجی با OnePlus 8T تا 65 وات افزایش یافت و آخرین وان‌پلاس 9 پرو با ظرفیت شارژ 65 واتی کار می‌کند.

بنابراین، در حالی که شارژ باتری در گوشی‌های OnePlus 7T تنها در نیم ساعت از حالت خالی به 70 درصد می‌رسد، وان پلاس 9 پرو می‌تواند در مدت زمان کمتری کاملاً شارژ شود.

اکوسیستم یک شارژر:

یکی از نکات مهمی که در خصوص شارژر فست باید بدانید این است که آن‌ها نمی‌توانند با تمامی تلفن‌های هوشمند سازگار باشند. به طور مثال شارژر گوشی وان پلاس 9 پرو یکی از قدرتمندترین شارژرهای بازار است، اما شاید نتواند تلفن‌های هوشمند سامسونگ را به همان سرعت شارژ کند. بنابراین، سازگاری شارژرها با تلفن‌های هوشمند اصلی‌ترین نکته در خصوص شارژرهای فست است.

علاوه بر این، کابل USB شما نیز باید سازگار باشد. اگر از کابل USB ارزان قیمت استفاده می‌کنید، ممکن است فقط از شارژ استاندارد پشتیبانی کند. بنابراین، اگر تعجب می‌کنید که چرا گوشی هوشمند شما با آداپتور شارژ سریع، به درستی کار نمی‌کند، به احتمال زیاد کابل USB ناسازگاری دارید.

ترکیب و تطبیق استانداردهای شارژ سریع با یکدیگر صحیح است؟

اگرچه فناوری‌های شارژ سریع زیادی در بازار وجود دارند، اما اکثر آن‌ها با یکدیگر سازگار هستند و با وجود استانداردهای متفاوت، سرعت شارژ سریع قابل قبولی را ارائه می‌دهند. به همین دلیل است که برای شارژ کامل گوشی در بازه‌های زمانی مشخص مثلا یک ساعت یا بیشتر، لازم نیست استاندارد شارژ گوشی شما دقیقاً مشابه استاندارد روی آداپتور یا کابل USB باشید.

این هم بدانید تا زمانی که آداپتور و کابل USB شما از استاندارد شارژ سریع پشتیبانی می‌کند، می‌توانید شارژ سریع را – البته نه با حداکثر سرعت شارژ – انجام دهید. اما اگر مسافر هستید و باید همیشه سریع‌ترین سرعت شارژ را داشته باشید، باید آداپتور و کابلی تهیه کنید که با فناوری گوشی هوشمند شما مطابقت داشته باشد.

سخن پایانی

با یکی دیگر مطالب آموزشی وبسایت روکیدا همراه شما دوستان عزیز بودیم. همانطور که دیدید، شارژر فست دارای استانداردهای زیادی است که باید از آن آگاهی داشته باشید. بنابراین، هنگام خرید شارژرهای سریع حتما از سازگار بودن آن با استانداردهای شارژ تلفن هوشمند خود مطمئن شوید.

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟