فهرست عنوانها
دانگل یک دستگاه کوچک به شکل USB یا به اصطلاح فلش است که برای انجام برخی از کارهایی که سیستم مورد نظر از انجام آن عاجز است به آن متصل میشود. به عبارت سادهتر، یک دانگل بیسیم که آداپتور Wi fi نیز نامیده میشود، قابلیتهای Wi-Fi را برای دستگاهی فراهم میکند که فاقد چنین فناوری مهمی است. اغلب رایانههای رومیزی و لپتاپهای قدیمی فاقد تکنولوژی وای فای هستند که دانگل این مشکل را برای چنین سیستمهایی برطرف میکند.
حمل دانگلها به راحتی انجام میپذیرد و میتوانید آنها را بین دستگاهها به راحتی جابهجا کنید؛ همچنین فضای زیادی را نیز اشغال نمیکنند.
اما هنگام استفاده از دانگل وای فای، ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید؛ مثلا سرعت بیسیم ضعیفی داشته باشید و با آنچه که در دستگاههای دیگر دریافت میکنید، مطابقت نداشته باشد.
در اینجا به مهمترین دلایل پایین بودن سرعت اشاره خواهیم کرد و خواهیم گفت که چه کارهایی را برای بالا بردن آن میتوانید انجام دهید.
دلایل پایین بودن سرعت استفاده از دانگل ها:
1. محدودیت در پهنای باند
دستگاههای Wi-Fi دارای دو پهنای باند مختلف هستند: یکی پهنای باند 2.4 گیگاهرتزی و دیگری پهنای باند 5 گیگاهرتز که هر کدام وظیفه مختص به خود را ایفا میکنند. پهنای باند 2.4 گیگاهرتزی توسط اکثر دستگاهها پشتیبانی میشود اما از سرعت پایینتری برخوردار است
درحالی که پهنای باند 5 گیگا هرتز، سرعت بالاتری دارد اما به دلیل کوتاه بودن برد آن، با برخی از دستگاههای قدیمی سینک نمیشود.
اما دانگل های مدرن و پیشرفته از هردو پهنای باند پشتیبانی میکنند؛ البته این اتفاق درصورتی رخ میدهد که دستگاه Wi-Fi شما دارای دو نوع پهنای باند باشد و اگر دستگاه شما از دو پهنای باند پشتیبانی نکند شما در استفاده از پهنای باند 2.4 گیگاهرتز موفق نخواهد بود.
خوشبختانه اکثر روترهای مدرن از باند 5 گیگاهرتز پشتیبانی میکنند و توصیه میشود اگر دارای روتر مدل قدیمی هستید، یک Wi-Fi مدل بالاتر تهیه کنید.
مشکل پهنای باند 2.4 گیگاهرتز چیست؟
این پهنای باند بسیار محدود است به طوری که در ایالات متحده، فقط 11 کانال برای انتخاب وجود دارد. یعنی که فرکانس هر کانال با فرکانس کانالهای همسایه همپوشانی دارد.
مشکل همپوشانی فرکانسها این است که اطلاعات مدام از بین میروند و باید مجدد ارسال شوند که این ارسال مجدد به زمان زیادی احتیاج دارد که همین عامل باعث کاهش سرعت دستگاههای بی سیم میگردد.
2. موقعیت یابی ضعیف
بسته به اینکه دانگل بیسیم شما کجا باشد، ممکن است قبل از رسیدن امواج سیگنال به روتر، تداخل شروع شود. اگر دانگل از نظر فیزیکی کوچک باشد، دقیقاً در کنار دسکتاپ شما قرار می گیرد که این گزینه میتواند امنیت امواج سیگنال را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. این اشکال فقط برای دانگلهایی که به لپ تاپ وصل میشوند، نیست. ممکن است دانگل، درست در کنار میزی با پایههای فلزی وصل شود و باز هم با تداخل مواجه شود.
برای حل این مشکل، میتوانید یک توسعهدهنده USB بخرید که به پورت USB شما وصل میشود و به شما فضای بیشتری برای وصل کردن دانگل واقعی به دور از منبع تداخل میدهد. بسیاری از دانگلهای بیسیم دارای یک پایه USB در جعبه هستند، بنابراین آن را امتحان کنید و ببینید که آیا به کمک شما میآیند یا خیر؟ میکند یا خیر.
این موضوع هم فراموش نکنید که موقعیت کامپیوتر شما نیز در بروز این تداخل اهمیت دارد. اگر دانگلی که به دسکتاپ متصل است در طبقه پایین باشد درحالی که روتر شما در طبقه بالا قرار گرفته باشد، روی قدرت سیگنال شما تأثیرگذار منفی خواهد بود.
3. آنتن درونی آداپتور
بهتر است بدانید که دانگل های بی سیم به دو شکل تولید میشوند:
- دانگل های فشرده که دارای آنتن داخلی هستند.
- دانگل های حجیم که دارای آنتن خارجی هستند.
استفاده از دانگل های فشرده به خاطر کوچک، زیبا و قابل حمل بودن رایجتر هستند چراکه هیچکس نمیخواهد در بیرون از دستگاه آن آنتن بلندی نمایان شود؛ به علاوه، تولید آنتنهای داخلی ارزانتر است بنابراین
دانگل های فشرده مقرون به صرفهتر هستند. TP-Link N150 USB Wi-Fi نمونهای از دانگل فشرده است.
در مقابل، دانگل هایی که دارای آنتن خارجی هستند، دریافت سیگنال بهتری دارند که TP-Link AC600 نمونهای از این نوع آداپتورها است. این نوع دستگاهها زیبا نیستند، اما اگر برای انجام کار روی دسکتاپ خود به Wi-Fi نیاز دارید، ارزش سرمایهگذاری را دارند و راهی آسان برای بهبود عملکرد دانگل Wi-Fi شما هستند.
4. محدودیتهای سختافزاری Bottleneck دانگل
برای در نظر گرفتن دانگل مناسب باتوجه به نیاز خود باید به چند نکته توجه کنید:
- اولین مورد، توجه به مشخصات دانگل و نحوه پشتیبانی آن است.
- داشتن حداکثر سرعت از بسته اینترنتی شما در هر پهنای باندی که قصد استفاده از آن را دارید. اگر از سرعت اینترنت خود مطلع نیستید، کافیست وارد حساب کاربری شوید و طرح را بررسی کنید؛ در ادامه باید سرعت شبکه را آزمایش کنید تا ببینید واقعا همان چیزی که میخواهید هست یا خیر.
- اگر در آینده قصد ارتقا بستههای خود را دارید، بهتر است دانگلی تهیه کنید که کمی سریعتر از سرعت شبکه هماکنون شما باشد.
- یکی دیگر از محدودیتهای سخت افزاری، پورت USB است که دانگل را به آن وصل میکنید. معمولا پورتهای USB 2.0 حداکثر سرعتی که دارند 480 مگابیت بر ثانیه است، اما به دلیل سربار پروتکل (protocol overhead) و ناکارآمدی سختافزاری، هرگز به این مقدار نخواهد رسید. به همین خاطر بهتر است تا دانگل USB 3.x تهیه کنید که حداکثر سرعت آن 5 گیگابیت در ثانیه است.
- در نهایت باید حداکثر سرعت اینترنتی که میخواهید را در نظر بگیرید. مثلا برای داشتن سرعتی بین 25 مگابیت بر ثانیه تا 5 مگابیت بر ثانیه، هیچ کدام از راه حلها ذکر شده به شما کمک نخواهند کرد. زیرا دانگلها از سرعتی محدود برخوردارند و تنها یک گزینه اضافی برای بهرهمندی شما از اینترنت هستند.
- مشکلات پورت USB یا درایور
آخرین جنبه برای بررسی اینکه آیا دانگل وای فای شما کند است یا خیر، مربوط به درگاه USB است که به آن وصل شده است. جدای از تفاوت سرعت USB 2.0 و USB 3.x که در بالا توضیح داده شد، باید مطمئن شوید که پورت USB دانگل به درستی کار می کند.
برای اینکار باید یک درگاه USB دیگری را امتحان کنید تا ببینید آیا باعث بالا رفتن سرعت میشود یاخیر. مثلا اگر دانگل را به هاب USB وصل کردهاید، آن را جدا کرده و مستقیماً به پورت USB وصل کنید.
جدا از این، باید ببینید آیا درایورهای مناسبی برای دانگل خود نصب کردهاید یا خیر.
در ویندوز، Win X را فشار دهید و روی Device Manager کلیک کنید، سپس آداپتورهای شبکه را پیدا کنید و نام دانگل Wi-Fi خود را بیابید و روی آن کلیک راست کنید. حال از بین وای فایهای موجود به دنبال نام دانگل خود بگردید. اگر موفق به یافتن دانگل خود نشدید، باید بررسی کنید که آیا سازنده دانگل شما درایور خاصی را برای مدلی که دارید، ارائه می دهد یا خیر.
برای حل این مشکل، نام مدل دانگل خود را در گوگل جستجو کنید تا صفحه دانلود رسمی را بیابید، سپس نسخه بهروزرسانی شده درایور را نصب و رایانه خود را مجدداً راهاندازی کنید. بعد از آن تست سرعت بگیرید تا ببینید آیا اینکار باعث عملکرد سریع دانگل میشود یا خیر.
5. نبود هیچ مشکلی در دانگل
اگر تمام مراحل را طی کردید و همچنان عملکرد دانگل ضعیف بود، ممکن است مشکل شما مربوط به دانگل نباشد. مثلا امکان دارد دارای محدودیت سرعت باشید زیرا در برخی از زمانها استفاده از پهنای باند افزایش مییابد که در نهایت منجر به پایین آمدن سرعت میگردد.
در نهایت میتوان گفت که اگر مطمئن شدید مشکل از دانگل نیست باید با سرویس ارائهدهنده اینترنت خود تماس بگیرید و مشکل را بگویید.
سخن پایانی
با یکی دیگر از مطالب آموزشی وبسیات روکیدا همراه شما دوستان عزیز بویدم. اکنون میدانید چه عواملی بر سرعت دانگل تأثیرگذار است و چگونه میتوانید عملکرد آن را بهبود ببخشید. در صورتی که هیچکدام از روشهای فوق مشکل شما را برطف نکردند، به دنبال راهکارهای دیگری باشید.