با 6 اختراع تاثیرگذار 100 سال گذشته آشنا شوید

توسط Avatar photoمحمد حسین
7 دقیقه
اختراع

طی چند دهه گذشته، تکنولوژی با گام‌های بلندی رو به جلو حرکت کرده است. اگر کمی به عقب نگاه کنیم، شاهد گذر از کامپیوترهای بزرگ و دست و پاگیر به سمت تبلت‌های قدرتمند و فوق باریک هستیم. همچنین از پول نقد به سمت ارزهای دیجیتال (کریپتوکارنسی) و از تماس‌های تلفنی و نامه‌ها به پیام‌های شخصی (دایرکت) و تماس تصویری رسیدیم. قطعا در این رابطه نمونه‌های بیشتری وجود دارند اما نقاط عطفی که جهان تکنولوژی را تکان داده‌اند، کدامیک هستند؟ با مجله علمی فناوری روکیدا همراه باشید تا با 6 اختراع تاثیرگذار 100 سال اخیر را با یکدیگر مرور کنیم.

1. گوشی‌های هوشمند

اگر سن کمی دارید، ممکن است زمانی را که گوشی‌های هوشمند بدین شکل رایج نبودند، به یاد نداشته باشید. از اوایل سال 2000 تا 2009، گوشی‌های هوشمند نمایانگر افق روشنی از آینده بودند. در این سال‌ها بود که گوشی‌های تاشو (فلیپ) و آجری شکل (بزرگ و پهن) بر قلمروی تکنولوژی فرمانروایی می‌کردند.

در حالی که از نظر فنی اولین گوشی هوشمند جهان در اوایل دهه نود توسط کمپانی IBM طراحی و ساخته شد، اولین گوشی هوشمند کلاسیک در اواخر دهه 2000 عرضه جهانی شد. با این حال، نظر هر فرد در مورد اولین گوشی هوشمند جهان با بکدیگر متفاوت است. بسیاری بر این اعتقاد هستند که اولین نسل آیفون که در ژوئن سال 2007 عرضه شد، اولین گوشی هوشمند جهان محسوب می‌شود. هرچند اپل با تولید اولین آیفون خود تحولی در دنیای تکنولوژی آن زمان ایجاد کرد و توانست به فروش 6.1 میلیون دستگاه در سال برسد.

اختراع

در آن زمان، با عرضه اولین آیفون انتظارات مردم از آنچه یک گوشی هوشمند می‌تواند انجام دهد برآورده شد و حتی از آن نیز فراتر رفت. همچنان بسیاری از مردم دنیا به این برند وفادار هستند و گوشی‌های آیفون خود را به سایر برندها ترجیح می‌دهند. در ادامه نیز سایر برندها مانند سامسونگ، ال جی، HTC و نوکیا گوشی‌های هوشمند خود را به مرور طراحی و روانه مارکت کردند. در حال حاضر گوشی‌های هوشمند در جهان به یک تکنولوژی عادی تبدیل شده و قابلیت‌های آنها با گذشت زمان نیز بیشتر می‌شود.

2. خودروهای برقی

در سال‌های اخیر، مسئله گرمایش زمین به یکی از نگرانی‌های بزرگ دولت‌ها، کمپانی‌ها و حتی مردم تبدیل شده است. از طرفی همه پذیرفته‌ایم که بخش اعظمی از گرمایش زمین به علت گازهای گلخانه‌ای ناشی از سوخت‌های فسیلی است. اینجاست که توسعه خودروهای برقی می‌تواند تحول بزرگی را رقم بزند.

از آنجا که اولین خودروی برقی در اواخر دهه 1800 اختراع شد، نمی‌توان خودروی برقی را یک مفهوم مدرن قلمداد کرد. با این حال، خودروهای برقی در آن زمان در کانون توجهات قرار نگرفتند و تا زمانی که به تعداد بالا نرسند، تاثیر گذار نخواهند بود.

اختراع

سال 1996 بود که کمپانی جنرال موتورز اولین نسخه از خودروی الکتریکی خود را با نام EV1 معرفی کرد. هرچند مردم آن زمان بیشتر خودروهای بنزینی و گازوئیلی را می‌پسندیدند و استقبالی از خودروی برقی جنرال موتورز صورت نگرفت. اما اوایل دهه 2010 اوضاع تغییر پیدا کرد. در این سال‌ها بود که خودروهای برقی از نظر تجاری موفق‌تر شدند. به خصوص محصولات کمپانی تسلا که به صورت گسترده در سراسر جهان مورد استقبال بسیاری قرار گرفتند. کمپانی تسلا توانست علاوه بر شهرت، ثروت هنگفتی را برای موسس آن یعنی ایلان ماسک به ارمغان بیاورد.

کمپانی خودروسازی تسلا توانست در سال‌های 2010 به موفقیت شگرفی در صنعت خودرو دست پیدا کند و همین مسئله انگیزه‌ای شد تا سایر کمپانی‌های خودروسازی نیز دست به تولید خودروهای الکتریکی یا هیبریدی خود بزنند.

3. پرینترهای سه بعدی

پرینترهای سه بعدی در حال حاضر وسایلی را تولید می‌کنند که هرگز تصور نمی‌شد به واقعیت تبدیل شوند. این دستگاه‌های فوق‌العاده می‌توانند هر جسمی را به صورت سه بعدی چاپ کنند یا پرینت بگیرند. پرینترهای سه بعدی از طریق فرایند FDM یا فرایند لایه ذوبی، مواد پایه را به صورت لایه لایه روی یکدیگر قرار می‌دهند تا شیء مورد نظر ایجاد شود.

جایی که پرینترهای سه بعدی اهمیت دو چندان پیدا می‌کنند، به کار گرفتن آنها در صنایع متعدد است. در حال حاضر، پرینترهای سه بعدی می‌توانند برای تولید قطعات سفارشی، نمونه اولیه محصولات و تولید جواهرات و اکسسوری‌ها مورد استقاده قرار بگیرند.

اختراع

علاوه بر این موارد، مهم‌ترین استفاده‌ای که از پرینترهای سه بعدی می‌شود، به کارگیری آنها در تولید اندام‌های مصنوعی برای بیماران نیازمند پیوند است. توسعه این روش می‌تواند خطر پس زدن پیوند را توسط بیمار کاهش دهد یا حتی در مواردی به طور کامل برطرف کند. علاوه بر این می‌تواند تعداد بیماران در صف انتظار را به طور قابل توجهی کاهش دهد. اقداماتی که قرار است انقلابی در علم پیوند و پزشکی ایجاد کنند.

4. وای فای

یک روز بدون وای فای را تصور کنید. آیا می‌توانید یک روز را بدون وای فای تحمل کنید؟ این اختراع شگفت‌آور رویه کار کردن، خرید کردن و حتی برقراری ارتباط تمامی افراد روی کره زمین را تحت تاثیر خود قرار داده و تحول بخشیده است.

فناوری وای فای توسط یک سازمان استرالیایی با نام Wi-Fi Alliance در سال 1998 اختراع شد. این تکنولوژی از فرکانس‌های رادیویی جهت انتقال اطلاعات بین دستگاه‌های مختلف استفاده می‌کند. از طرفی به این علت که طی برقراری ارتباط، صحت (Fidelity) اطلاعات نیز حفظ می‌شود، کلمه وای فای یا Wireless Fidelity شکل گرفته است.

اختراع

با همه این اوصاف، مدت زمان زیادی طول کشید تا فناوری وای فای به شکل امروزی مورد توجه همگان قرار بگیرد. یکی از دلایل اصلی این بود که برای استفاده از وای فای به دستگاه‌هایی نیاز است که از آن پشتیبانی کنند. دستگاه‌هایی که تا اواسط دهه 2000 طول کشید تا به صورت گسترده در دسترس مردم قرار بگیرند.

از این رو زمانی که لپ تاپ‌ها، گوشی‌های هوشمند و سایر دستگاه‌های رایج به پشتیبانی از وای فای دست پیدا کردند، فناوری وای فای نیز با سرعت هرچه تمام‌تر به قله موفقیت خود نزدیک و نزدیک‌تر شد. امروزه اما فناوری وای فای جزء جدانشدنی زندگی تک تک میلیون‌ها نفر در سطح جهان شده است.

5. هوش مصنوعی

هوش مصنوعی یا AI مدت زمان زیادیست که به بحث داغ محافل کاربران اهل تکنولوژی تبدیل شده است. این تکنولوژی در واقع هوش انسان را شبیه‌سازی می‌کند. هدف از این پروژه، انجام کارهایی است که تکنولوژی‌های گذشته حتی در رویای خود نمی‌توانستند آنها را تصور کنند.

احتمالا تصور شما از هوش مصنوعی، فناوری نوظهوری باشد که چند سال اخیر رونق پیدا کرده است. اما واقعیت این نیست. ایده هوش مصنوعی در واقع به صدها سال پیش یا به عبارتی به قرن 14 بعد از میلاد برمی‌گردد. زمانی که عارف و شاعر کاتالانی، نسخه ابتدایی هوش مصنوعی را متصور شد.

اختراع

با این حال اصطلاح هوش مصنوعی تا سال 1955 به صورت رسمی معرفی نشد. در واقع این معرفی با اختراع اولین برنامه کامپیوتر هوش مصنوعی همراه بود. برنامه‌ای که توسط آلن نیول، هربرت سایمون و کلیف شاو توسعه داده شد.

هرچند از ظهور فناوری هوش مصنوعی تقریبا 70 سال گذشته اما همچنان به حد کافی تکامل پیدا نکرده و نتوانسته آن طور که باید چاره‌ساز باشد. تا به امروز کارشناسان این حوزه نتوانسته‌اند به نمونه قدرتمندی دست پیدا کنند و تا تکامل این فناوری دست کم یک تا دو دهه فاصله وجود دارد. با این حال، امروزه از هوش مصنوعی برای مقاصد بسیاری نظیر پزشکی، تشخیص گفتار و رباتیک استفاده می‌شود.

6. سامانه موقعیت‌یابی جهانی یا GPS

ممکن است برخی از شما همچنان دوران استفاده از نقشه‌های کاغذی را به یاد داشته باشید. زمانی که پیدا کردن یک آدرس ساده، زمان بسیاری را طلب می‌کرد. اما خوشبختانه امروز شما می‌توانید با کمک GPS در کسری از ثانیه به موقعیت مورد نظر خود دست پیدا کنید.

برای اولین بار سامانه موقعیت‌یابی جهانی یا GPS توسط وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا در سال 1973 اختراع شد. اولین ماهواره توسط نیروی هوایی آمریکا توسعه و یک سال بعد از آن به فضا پرتاب شد. اما 20 سال طول کشید تا یک سیستم یکپارچه و کامل متشکل از 24 ماهواره برای ایجاد اولین GPS کاملا کاربردی تشکیل شود.

اختراع

ماهواره‌های GPS با ارسال و دریافت سیگنال از دستگاه‌های روی زمین نظیر تلفن همراه یا لپ تاپ شما کار می‌کنند. این ماهواره‌ها زمان مورد نیاز برای رسیدن سیگنال از زمین را محاسبه کرده و در ادامه با کمک ساعت اتمی موقعیت دستگاه شما را به طور دقیق مشخص می‌کنند. ساعت اتمی گونه‌ای از ساعت است که فرکانس تشدید استاندارد اتمی را به عنوان عنصر نگهداری زمان به کار می‌گیرد.

از آن زمان، GPS به یک فناوری کاربردی در زمینه‌هایی مانند مسافرت، امنیت و حتی تناسب اندام تبدیل شد. دفعه بعدی که از GPS گوشی برای تعیین موقعیت مکانی خود یا ارزیابی مسیرهای طی شده استفاده کردید، قدردان این فناوری کاربردی و کارشناسان این حوزه باشید.

در 20 سال آینده، این لیست قطعا طولانی‌تر خواهد شد. با وجود پیشرفت‌هایی که در حوزه فناوری‌های جدید صورت می‌گیرد، می‌توان متصور شد که در آینده‌ای نه چندان دور، شاهد ظهور اختراعات شگفت‌انگیزتری خواهیم بود که دنیا را تکان می‌دهند. خود را در 20 سال آینده تصور کنید، واقعا شگفت‌آور خواهد بود.

منبع:  makeuseof

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟