مایکروسافت در طراحی ویندوز 11 چه الهامی از macOS گرفته است؟

توسط سمیرا گلکار
5 دقیقه
macOS

وقتی شرکت مایکروسافت ویندوز 11 را معرفی کرد، خیلی‌ها آن را با مک او‌اس و کروم او‌اس مقایسه می‌کردند. گرچه کل سیستم‌عامل ویندوز 11 یک نسخه کپی از سایر سیستم‌عامل‌ها نیست اما مایکروسافت یکسری از تغییرات و قابلیت‌های این سیستم‌عامل را بر اساس محصولات رقیب پیاده سازی کرده است.

در ادامه نگاهی به این قابلیت‌ها و امکانات که بر مبنای macOS ساخته شده اند خواهیم داشت و اینکه آیا این تغییرات باعث بهتر شدن سیستم‌عامل ویندوز شده اند یا خیر.

1. تسک بار جدید با طراحی مرکزی

تسک بار ویندوز 11

یکی از مهم ترین تغییرات ظاهری ویندوز 11، قرار گرفتن تسک بار در مرکز صفحه است. وقتی برای اولین بار ویندوز 11 را بوت کنید، این اولین تغییری است که به چشم شما خواهد آمد. گرچه علاقمندان به تسک بار کلاسیک علاقه زیادی به این تغییر ندارند اما خیلی‌ها از این تغییر استقبال کردند.

این تغییرات باعث ایجاد یک رویکرد مدرن مینیمالیستی در طراحی تسک بار ویندوز شدند و با توجه به اینکه سالهاست داک مک او‌اس هم در مرکز صفحه قرار دارد، نمی‌توان تأثیر ملموس مک او‌اس بر این طراحی را منکر شد.

با این وجود، مایکروسافت قبلاً هم با ویندوز 10x چنین طراحی را تجربه کرده بود اما این طراحی مدت چندانی دوام نداشت چون ویندوز 10x هیچ وقت به مرحله عرضه نهایی نرسید. البته با اینکه ویندوز 10x یک تلاش شکست خورده محسوب می‌شود اما بالاخره تغییراتی مثل تسک بار مرکزی به ویندوز 11 هم راه پیدا کردند.

در مجموع، طراحی جدید تسک بار ویندوز جذاب و مدرن به نظر می‌رسد حتی اگر مایکروسافت برای طراحی آن از رقبا الهام گرفته باشد.

2. رابط کاربری جدید با گوشه‌های گرد

رابط کاربری ویندوز 11

مایکروسافت هر از گاهی از ایده طراحی با لبه‌های گرد استقبال کرده مثلاً گوشه‌های بعضی از عناصر رابط کاربری ویندوز XP گرد بود. همین تم در ویندوز ویستا و ویندوز 7 هم ادامه یافت.

در ویندوز 8 و 10 مایکروسافت از زبان طراحی “مترو” استفاده کرد که لبه‌های تصویر در آن زاویه دار است. در نتیجه در رابط کاربری ویندوز 8 و 10، اجزای مختلف از جمله اپلیکیشن‌های شخص ثالث لبه‌های گوشه دار بودند.

حالا با ویندوز 11، مایکروسافت دوباره به طراحی قبل برگشته و اپلیکیشن‌های شخص ثالث در این سیستم‌عامل لبه‌های گردتری دارند حتی اگر به طور ویژه برای این حالت طراحی نشده باشند. و اگر نگاهی به این لبه‌های نرم تر و گردتر ویندوز 11 داشته باشیم، خیلی سریع متوجه شباهت آن به مک او‌اس می‌شویم.

باز هم اگر چنین طراحی باعث ساده تر و تمیزتر شدن رابط کاربری سیستم‌عامل شود، مهم نیست که مایکروسافت برای طراحی آن از مک او‌اس الهام گرفته یا خیر.

3. بهتر شدن جلوه پنجره‌های شفاف

macOS

طراحی شفاف از جمله جلوه‌هایی بوده که مایکروسافت همیشه به دنبال پیاده سازی آن در ویندوز بوده و در دنیایی که همه سیستم‌عامل‌های اصلی از چنین طراحی استفاده می‌کنند، بعید نیست که مایکروسافت هم متعهد به استفاده از آن شود.

اما این مسئله حرکت جدیدی نیست چون مایکروسافت قبلاً هم در زبان طراحی Windows Aero در ویندوز ویستا از این طراحی شفاف استفاده کرده بود.

متأسفانه آنطور که مایکروسافت انتظار داشت Windows Aero با موفقیت پیش نرفت و این ناکامی دلایل مختلفی دارد. اول اینکه الزامات سخت افزاری برای اجرای جلوه‌های شفاف Windows Aero بسیار زیاد بود و در آن زمان خیلی از کاربران چنین سخت افزاری را در اختیار نداشتند. دوماً این قابلیت کامل نبود در نتیجه تغییر چشمگیری ایجاد نمی‌کرد.

پس از ویندوز 7، مایکروسافت با رونمایی از یک زبان طراحی جدید در ویندوز 8 و 10 طراحی Windows Aero را کنار گذاشت. و حالا دوباره در ویندوز 11 شاهد برگشتن این طراحی هستیم.

بر خلاف تلاش‌های قبلی این بار مایکروسافت این طراحی را به طور کامل پیاده سازی کرده و پنجره‌های نیمه شفاف، پنل ویجت شیشه مانند و غیره جزء عناصر این طراحی هستند. با نگاهی دقیق تر به نحوه پیاده سازی این جلوه‌های ویژه در ویندوز 11 متوجه می‌شویم که خیلی از این طراحی‌ها از مک او‌اس الهام گرفته اند. مثلاً حالت قرار دادن پنجره‌های نیمه شفاف روی هم در ویندوز 10، باعث ایجاد شباهت بسیار زیادی به مک او‌اس می‌شود.

4. یک بخش اختصاصی برای ویجت‌ها

macOS در ویندوز 11

مایکروسافت یک برگ دیگر هم از کتاب اپل برداشته و این بار یک بخش اختصاصی برای ویجت‌ها در ویندوز 11 در نظر گرفته است.

به گفته مایکروسافت، طراحی این بخش شباهت زیادی به ورقه‌های شیشه داشته و نقش یک قطب مرکزی برای اپلیکیشن‌های مایکروسافت را دارد. همچنین اخبار و سایر مطالب مرتبط را هم نمایش می‌دهد.

در نهایت، یکسری تفاوت بین بخش ویجت مک او‌اس و ویندوز 11 وجود دارد مثل محل قرار گرفتن این بخش. ویجت‌های مک او‌اس از سمت راست صفحه باز می‌شوند و ویجت‌های ویندوز 11 از سمت چپ.

در مجموع، ویجت‌های هر دو سیستم‌عامل یک کاربرد دارند اما باید منتظر ماند و دید که به مرور زمان ویجت‌های ویندوز 11 چقدر تغییر و تکامل پیدا می‌کنند و بعد درباره مفید بودن آنها قضاوت کرد.

5. پشتیبانی داخلی از اپلیکیشن‌های موبایلی

macOS در ویندوز 11

ویندوز 11 قابلیت اجرای اپلیکیشن‌های اندرویدی را دارد و می‌توان این حرکت مایکروسافت را پاسخی واضح به دو رقیب خودش دانست یعنی قابلیت مک او‌اس برای اجرای اپلیکیشن‌های iOS و توانایی اجرای اپلیکیشن‌های اندرویدی توسط کروم او‌اس. در نتیجه باز هم تأثیرپذیری ویندوز 11 از مک او‌اس کاملاً مشهود است.

اما باید دید که اپلیکیشن‌های موبایلی در این پلتفرم چطور اجرا می‌شوند. مسئله سازگاری یک نگرانی بزرگ محسوب می‌شود. به همین ترتیب مشخص نیست که آیا همه اپلیکیشن‌های اندروید روی همه دستگاه‌ها قابل اجرا هستند و یا Intel Bridge باعث ایجاد مزایایی برای دستگاه‌های اینتل از نظر شبیه سازی اپلیکیشن‌های اندرویدی می‌شود.

بنابراین تا زمانی که همه جزئیات مربوط به اپلیکیشن‌های اندرویدی در ویندوز 11 مشخص نباشد، برای تشخیص مسیر احتمالی ویندوز 11 باید نگاهی به محصولات رقیب داشته باشیم. مثلاً اینکه مک او‌اس چه رفتاری با اپلیکیشن iOS دارد سرنخ‌های زیادی درباره مسیر آینده مایکروسافت به ما خواهد داد.

نتیجه گیری

رکود و ایستایی هرگز مطلوب نیست. برای پایان دادن به رکود باید ایده‌های جدیدی صرف نظر از منشأ این ایده‌ها وجود داشته باشند. این موضوع درباره ویندوز هم صدق می‌کند. اگر ایده گرفتن از مک او‌اس باعث ایجاد سیستم‌عاملی مدرن تر و روان تر از ویندوز 10 شود، این حرکت مایکروسافت قابل قبول است.

البته این به این معنا نیست که کاربران خواستار تقلید از مک او‌اس هستند بلکه همه از مایکروسافت انتظار نوآوری و خلاقیت دارند اما باید دقت داشت که الهام گرفتن می‌تواند شروعی برای ابتکار و نوآوری باشد. پس امیدواریم که مایکروسافت هم برای ویندوز 11 نوآوری به خرج داده و قابلیت‌های جدید زیادی عرضه کند.

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟