فهرست عنوانها
در این مقاله به خودرویی خواهیم پرداخت که در هر زمینهای از رقبای خود بهتر است. خودرویی که تنها به ۲ ثانیه زمان برای رسیدن به ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت سرعت از حالت سکون نیاز دارد. معنی آن این است که تفاوت ندارد شما طرفدار کدام سوپرکار یا هایپرکار معروف هستید، این خودروی خانوادگی چهار در از آن سریعتر است!
مقدمه
بگذارید کمی دربارهی اعداد صحبت کنیم که هر کدام به نوبهی خود خارقالعاده هستند. قیمت پایهی تسلا مدل S پلد ( Tesla Modle S Plaid ) از ۱۳۰.۰۰۰ دلار شروع میشود که قیمت بالایی است اما این خودرو ارزش خود را به خوبی نشان میدهد. شرکت تسلا ادعا میکند که پلد اولین خودروی کارخانهای تولید شده است که برای شتابگیری ۰ تا ۱۰۰ کیلومتر به کمتر از ۲ ثانیه زمان احتیاج دارد. البته در مورد زمان دقیق، بحثهای مختلفی وجود دارد اما از نظر من این گفت و گوها ما را از موضوع اصلی دور میکند : تسلا مدل S پلد سریعترین خودروی موجود در بازار است!
اما این خودرو بر خلاف خودروهای الکتریکی تولید شده در گذشته، تنها شتاب اولیهی بالایی ندارد بلکه پلد یک چهارم مایل را حول ۹ ثانیه طی میکند! این خودرو تمام محصولاتی که در تاریخ صنعت خودرو سازی تولید شدهاند را گرد و خاک خواهد داد.
اما هنوز اعداد دیگری هم مانده است! تسلا مدل S پلد توانایی تولید بیش از ۱۰۰۰ اسب بخار قدرت را دارد و میتواند به سرعت ۲۰۰ مایل ( ۳۲۲ کیلومتر ) بر ساعت برسد. این خودرو با یک بار شارژ به راحتی ۴۰۰ مایل ( ۶۴۴ کیلومتر ) مسافت را طی خواهد کرد. با تمام این تواناییها، میتواند ۵ سرنشین را به راحتی حمل کند و جالب است بدانید که یکی از ویژگیهای خاص ذکر شده برای پلد در وب سایت رسمی شرکت تسلا این است که شما میتوانید یک دوچرخه را در صندوق آن جای دهید!
طراحی داخلی تسلا مدل S پلد
مقالهی امروز را با طراحی داخلی خودرو شروع میکنیم چرا کنه بزرگترین اتفاقها در این قسمت افتاده است. شرکت تسلا کابین مدل S را برای سری پلد دوباره از ابتدا طراحی کرده و تمام قطعات را دوباره ساخته است. به گفتهی تسلا تنها قطعهای که در داخل خودرو با مدل قبلی مشترک است، ریل صندلیهاست. در ادامه به تمامی ویژگیهای این خودرو به تفسیل خواهیم پرداخت.
به طور قطع بزرگترین تغییر در کابین تسلا مدل S پلد، غربیلک فرمان است که دیگر مانند گذشته دایره نیست و در این مدل مستطیل شکل است. این فرمان در بین تحلیلگران یا به شدت مورد تنفر واقع شده یا عکس آن، عاشق طراحی جدید آن شدهاند. اکثر تحلیلگران مشکل استفاده در سرعتهای پایین و دکمههای لمسی روی فرمان را از نقاط ضعف آن اعلام کردهاند. این فرمان به صورت استاندارد در تمامی مدلهای پلد در دسترس مشتریان قرار داده میشود.
جدا از طراحی کلی فرمان، ویژگیهای عجیب دیگری هم در این غربیلک جدید وجود دارد. از آنجا که شرکت تسلا همیشه بیشترین تلاش خود را صرف مینیمالیست کردن طراحی داخلی کرده، حاصل این تلاش به وجود آمدن تعدادی کنترل کننده و کلیدهای عجیب در داخل خودرو شده است. برای مثال وقتی که به فرمان نگاه میکنید، هیچ اهرمی برای راهنما ، دنده یا برفپاککن وجود ندارد. تمامی کنترلهای خودرو وارد نمایشگر مرکزی شده یا برو روی غربیلک تعبیه شدهاند.
کلید راهنما اکنون دکمهای در سمت چپ غربیلک است و در کنار دکمهای برای چراغهای جلو قرار دارد. با فشردن این دکمه، گزینههایی بر روی نمایشگر نشان داده میشود که با استفاده از آنها میتوانید چراغهای جلوی خودرو را تنظیم کنید. حتی بوق خودرو هم به یک دکمهی در سمت راست غربیلک تبدیل شده است. همه چیز در رابطه با این فرمان جدید، عجیب و غریب است و حتی عجیبتر هم میشود.
مطمئنم زمانی که برای اولین بار پشت فرمان این خودرو مینشینید، مدت زیادی را صرف پیدا کردن کنترل کننده دنده خواهید کرد. در کنسول میانی یا کنار فرمان اهرمی وجود ندارد و هیچ جای دیگر دکمه هایی با حروف D ، N و R نخواهید یافت. پس چگونه خوردو را کنترل میکنید؟ جواب این است که خودرو دندهی مورد نظر شما را پیش بینی میکند! بله ، درست است!!! تسلا مدل S پلد به صورت خودکار دندهی مورد نظر را به شما پیشنهاد میدهد.
برای مثال، تصور کنید خودروی خود را پشت خودروی همسرتان پارک کردهاید و میخواهید عقب عقب از خانهی خود خارج شوید. زمانی که سوار خودرو میشوید، اولین هشداری که در نمایشگر خودرو ظاهر میشود، نماد یک پدال در کنار این جمله است : PRESS TO REVERSE ( برای دندهی عقب فشار دهید)! از کجا متوجه شده؟ جواب آن ساده است. خودرو که به صورت خودکار فضای پیرامون خود را پایش میکند، زمانی که خودرویی را در جلو تشخیص داده، احتمال داده شما نمیخواهید به آن برخورد کنید و بنا بر این دندهی عقب را به شما پیشنهاد داده است.
البته باید گفت که شما به راحتی میتوانید به صورت دستی دندهی مورد نظر را در هر زمان انتخاب کنید. در سمت چپ نمایشگر مرکزی خودرو یک نوار وجود دارد که در مرکز آن یک خودرو قرار دارد. این نوار ، کنترل کنندهی دندهی تسلا مدل S پلد است! اگر خودرو را به سمت بالا بکشید D و اگر به سمت پایین بکشید R را انتخاب کردهاید. اما به گفتهی تسلا این سیستم به صورت پشتیبان عمل خواهد کرد و تصور میشود پس از عادت کردن به سیستم پیشبینی دنده، اکثر مشتریان از آن استفاده کنند.
اما اگر نمایشگر از کار افتاد چطور؟ دیگر نمیتوان خودرو را وارد دنده کرد؟ جواب این سوال منفی است. راه سومی هم برای انتخاب دنده وجود دارد. اگر کمی با دقت به اطراف دکمهی چراغهای اضطراری نگاه کنید، حروف حالتهای مختلف دنده را به صورت کم رنگ خواهید دید. شرکت تسلا میگوید که این سیستم برای روشن شدن طراحی نشده مگر در زمانی که نمایشگر خودرو از کار بیافتد و در آن زمان به صورت خودکار روشن خواهد شد.
زمانی که به داشبورد خودرو نگاه میکنید، هیچ خروجی هوایی برای سیستم تهویهی خودرو نمیبینید. دلیل آن این است که طراحان شرکت تسلا، آنها را در نقاط مختلف مخفی کردهاند. برای مثال، خروجیهای هوای راننده در بالا و پایین صفحه نمایش راننده و خروجیهای مخصوص سرنشین، در فضای بین دو پنل داشبورد قرار دارد.
کنسول میانی خودرو از تم کلی یا همان مینیمالیست بودن کابین خودرو پیروی کرده و تنها شامل دکمهی چراغهای هشدار و سیستم پشتیبانی دنده میشود. در قسمت بالایی دو شارژر بیسیم برای تلفن همراه قرار دارد که با روکش مخمل پوشانده شدهاند تا از سر خوردن و خط برداشتن تلفنهای همراه جلوگیری شود.
سیستم کنترل مرکزی
در انتها به نمایشگر عظیم الجثهی خودرو میرسیم که تقربیا تمامی عملکردهای خودرو را کنترل میکند. راننده از طریق این نمایشگر میتواند عملکردهای عادی خودرو مثل سیستم تهویه و درها را کنترل کند و در کنار آن نتفلیکس و یوتوب هم ببیند! جالب است بدانید که با توجه مشخصات اعلام شده برای سیستم این نمایشگر، قدرتی در حدود یک PS5 دارد و این بدان معنی است که از لحاظ تکنیکی میتوانید روی صفحه نمایش تسلا مدل S پلد ، ویچر ۳ را با کیفیت 4K اجرا کنید!
توضیح ویژگیهای این سیستم مرکزی خود نیاز به یک مقالهی جداگانه دارد اما برای مثال به چند مورد اشاره میکنیم. یکی از ویژگیهای جالب این سیستم Dog Mode است. با فعال کردن این گزینه، خودرو کاملا خاموش خواهد بود و در ها را قفل خواهد کرد اما سیستم تهویه به کار خود ادامه خواهد داد و هوای کابین خودرو را خنک نگه خواهد داشت تا شما بتوانید بدون نگرانی حیوان خانگی خود را در خودرو تنها بگذارید. همچنین یک هشدار بزرگ بر روی نمایشگر نمایش داده خواهد شد که اعلام میکند خودرو در حالت Dog Mode قرار دارد و مالک خودرو به زودی برمیگردد.
یکی دیگر از ویژگیهای جالب این سیستم، Camp Mode است. با فعال کردن این گزینه تمامی عملکردهای خودرو روشن میمانند تا زمانی که باتری خودرو به ۲۰ درصد شارژ برسد. از این طریق میتوانید به راحتی در خودرو برای ساعاتی چرت بزنید و نگران خالی شدن باتری نباشید. این سیستم همچنین به صورت پیشفرض دارای تعدادی بازی است که از طریق فرمان و پدالهای خودرو کنترل میشوند.
یکی دیگر از ویژگیهای این سیستم BoomBox است. این ویژگی به شما این اختیار را میدهد که برای خودروی خود، صدای مورد نظرتان را انتخاب کنید. برای مثال میتوانید صدایی را برای موتور انتخاب کنید که در زمان رانندگی پخش شود. همچنین میتوانید صدای بوق خودرو را نیز با توجه به سلیقه و خلاقیتتان، توسط یک USB بر روی سیستم اصلی خودرو آپلود کرده و این صدا را تغییر دهید.
علاوه بر نمایشگر مرکزی خودرو، یک نمایشگر دیگر مخصوص راننده وجود دارد که در بالای فرمان نصب شده است. این نمایشگر همانطور که انتظار میرود اطلاعات معمول مثل سرعت، میزان شارژ باتری و … را در اختیار راننده قرار میدهد.
برخی معتقداند که شرکت تسلا برای ایجاد یک خودرو با طراحی مینیمالیست، بیش از حد از نمایشگرها استفاده کرده است. برای مثال شما برای قفل کردن پنجرهی عقب در یک خودروی معمولی تنها یک دکمه بر روی در را فشار میدهید اما در تسلا مدل S پلد، برا این کار باید سه مرحله از لیستهای مختلف را پشت سر بگذارید که کاری بیهوده است.
فضای صندلیهای عقب
زمانی که وارد قسمت صندلیهای عقب میشوید، بلافاصله متوجه فضای بزرگتر و امکانات بیشتر آن نسبت به مدل قبلی خواهید شد. همانطور که گفته شد، طراحی داخلی پلد دوباره از اول انجام شده و یکی از مزایای آن فضای بیشتر در کابین خودرو است که آن را به راحتی در صندلیهای عقب میتوان حس کرد.
این خودرو بر خلاف خودروهای خاص مثل پورشه پانومرا ، دارای سه صندلی در ردیف عقب است که کارآمدی آن را برای استفادهی روزمره و خانوداگی بیشتر میکند. در این مدل از سری S، نمایشگری برای سرنشینان عقب خودرو طراحی شده که از طریق آن میتوان ویژگیهای مختلفی مثل سیستم تهویه ، سیستم پخش و … را کنترل کرد. همچنین میتوانید از طریق این نمایشگر به شبکههای مختلف اجتماعی و سرگرمی مثل یوتوب، توییچ و نتفیلیکس دسترسی داشته باشید و در سفر از آنها لذت ببرید.
طراحی ظاهری
شرکت تسلا برا اینکه بتواند از تمام قدرت موتورهای خودرو استفاده کند به رینگهای بزرگتری نسبت به مدل قبلی نیاز داشت. داشتن رینگهای بزرگتر مستلزم لاستیکهای بزرگتر است و برای جا دادن لاستیکهای بزرگتر، مهندسان باید خودرو را بزرگتر طراحی میکردند. در نتیجه تسلا مدل S پلد از مدل S قدیمی کمی پهنتر است.
با گفتن این موضوع دیگر المان خاصی وجود ندارد که بتوان تشخیص داد به پلد نگاه میکنیم یا مدلهای قبلی!
کارایی
از آنجا که پلد یک خودروی تمام الکتریکی است، هم در جلو و هم در قسمت پشتی خودرو دارای فضایی برای حمل بار است اما صندوق عقب خودرو به طور خاصی بزرگ است. همان طور که گفته شد، شرکت تسلا ادعا میکند که بدون نیاز به جدا کردن لاستیک یک دوچرخه، میتوان آن را درون پلد جا داد!
عملکرد
بنا بر اعلام رسمی شرکت تسلا، مدل S پلد توانایی تولید قدرتی برابر با ۱.۰۲۰ اسب بخار و گشتاوری در حدود ۱.۴۲۰ نیوتون بر متر ( شاید بد نباشد که یادآوری کنم پراید به عنوان پر تیراژ ترین خودرو داخلی ، حدودا ۶۷ اسب بخار قدرت تولید میکند ) تولید میکند.
این قدرت توسط سه موتور الکتریکی که محور عقب شامل دو موتور و دیگری روی محور جلو نصب شده تولید میشود. پلد با استفاده از این سه موتور و چهار چرخ محرک میتواند در ۲ ثانیه از حالت سکون به ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت سرعت برسد که در این مورد حتی از بوگاتی شیرون نیز سریعتر است. شرکت تسلا اعلام کرده که این خودرو توانایی رسیدن به ۲۰۰ مایل بر ساعت سرعت را دارد اما در حال حاضر سرعت آن بر روی ۱۶۳ مایل بر ساعت قفل شده است. تصور میشود در آیندهی نزدیک با انتشار یک به روز رسانی برای سیستم مرکزی، این محدودیت برداشته شود.
مروری بر مشخصات
محرک ـ چهار چرخ محرک
نوع موتور ـ AC permanent mgnet
تعداد موتور ـ دو موتور برای محور عقب و یک موتور برای محور جلو
قدرت ـ ۱.۰۲۰ اسب بخار
گشتاور ـ ۱.۰۵۰ نیوتن متر
جعبهدنده ـ تک دندهای مستقیم
ترمز ـ ۱۵ اینچی در جلو و ۱۴.۴ اینچی در عقب
رینگ ـ ۲۱ اینچی
لاستیک ـ 265/35R21
شتابگیری ( به مایل )
۰ تا ۳۰ ـ ۰.۹۲ ثانیه
۰ تا ۴۰ ـ ۱.۳۰ ثانیه
۰ تا ۵۰ ـ ۱.۶۹ ثانیه
۰ تا ۶۰ ( ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت ) ـ ۲ ثانیه
۰ تا ۱۰۰ ـ ۴.۳۰ ثانیه
یک چهارم مایل ـ ۹.۳۴ ثانیه
قیمت پایه ـ ۱۳۱.۱۹۰ دلار
حجم باتری ـ ۱۰۰ کیلووات ساعت
پیمایش ـ ۴۰۰ مایل