کروم کست چیست و چگونه کار می‌کند؟

توسط سمیرا گلکار
16 دقیقه
کروم کست

در دنیای امروزی به نظر می‌رسد که سیستم‌های پخش بی سیم جدیدترین و برترین فناوری حوزه پخش باشند. گرچه تلویزیون‌های کابلی هم هنوز رونق دارند اما برای اولین بار ویدیو استریمینگ به جایگاه دوم رسید. محبوبیت این سرویس‌ها به دلیل وجود دستگاه‌هایی مثل کروم کست گوگل است که هزینه کمی داشتند و می‌توان به راحتی آنها را به تلویزیون متصل کرد. به این ترتیب حالا استریمینگ از کامپیوتر و گوشی‌های هوشمند به سمت تلویزیون‌های نشیمن منتقل شده است.

گوگل کروم کست که اولین بار در سال 2013 رونمایی شد شامل یک مجموعه از دستگاه‌های مختلف است که می‌توانید به پورت HDMI تلویزیون یا مانیتور وصل کنید. پس از نصب، این دستگاه امکان استریم کردن ویدیو و صدا را از دستگاه‌های اندروید یا iOS و یا از مرورگر وب کروم فراهم می‌کند.

در حال حاضر دو مدل از کروم کست وجود دارد که هر دو قابلیت‌های کستینگ (پخش محتوا روی صفحه نمایش) ساده را دارند اما کروم کست جدیدتر با گوگل تی‌وی سیستم عامل خاص خود را دارد که امکان اجرای یکسری اپلیکیشن استریمینگ و قابلیت‌های دیگر را بدون نیاز به استفاده از گوشی هوشمند یا دستگاه‌های دیگر فراهم می‌کند. در حال حاضر کروم کست در آمریکا به قیمت 29.99 دلار به فروش می‌رسد و کروم کست با گوگل تی‌وی هم 49.99 دلار قیمت دارد. همچنین شرکت گوگل، کروم کست با گوگل تی‌وی را با اشتراک شش ماهه نت فلیکس به قیمت 89.99 دلار می‌فروشد.

وقتی با استفاده از یک کروم کست فایل‌ها را روی تلویزیون پخش می‌کنید، گوشی، تبلت، لپ تاپ یا کامپیوتر شما نقش محل راه اندازی اولیه این سیستم سرگرمی و کنترل از راه دور محتوای پخش شده روی تلویزیون را بازی می‌کند. کروم کست با گوگل تی‌وی اولین مدلی است که با ریموت کنترل مخصوص عرضه می‌شود.

مشخصات فنی کروم کست

کروم کست اصلی شبیه به یک فلش درایو پیاز مانند بود اما نسل سوم این وسیله طراحی دیسک مانندی دارد به همراه یک سیم که به تلویزیون متصل می‌شود. این وسیله به همراه سیم 6.4 اینچ (162 میلی متر) طول دارد اما خود وسیله 2 اینچ قطر (51.8 میلی متر) و نیم اینچ ضخامت (13.8 میلی متر) دارد. علاوه بر کانکتور HDMI، این وسیله یک پورت میکرو USB برای برق هم دارد. این کروم کست به دو رنگ گچی و زغالی طراحی شده است.

کروم کست با گوگل تی‌وی هم فرم فاکتور مشابهی دارد اما خود این وسیله بیضی شکل است. این وسیله 6.4 اینچ طول (162 میلی متر)، 2.4 اینچ عرض (61 میلی متر) و نیم اینچ ضخامت (12.5 میلی متر) دارد و به سه رنگ برفی، سان رایز و آسمانی طراحی شده است. رنگ ریموت کنترل هم متناسب با رنگ خود کروم کست است و علاوه بر دکمه‌های فیزیکی امکان کنترل صوتی آن هم وجود دارد. این کروم کست هم مثل مدل قبلی کانکتور HDMI برای اتصال به تلویزیون دارد اما برای برق آن به جای میکرو USB از USB-C استفاده شده است.

مشخصات این دو شبیه به هم است اما کروم کست با گوگل تی‌وی نیاز به فضای بیشتری برای ذخیره اپلیکیشن‌های مورد استفاده کاربر دارد. گرچه این وسیله 8 گیگابایت حافظه فلش دارد اما خود سیستم عامل حدود 3 گیگابایت آن را مصرف می‌کند.

نسل سوم کروم کست از رزولوشن 1080p با نرخ نوسازی 60 فریم بر ثانیه پشتیبانی می‌کند. کروم کست با گوگل تی‌وی قابلیت کار با ویدیوهای 4k HDR با نرخ نوسازی 60 فریم بر ثانیه را دارد. همچنین این وسیله قابلیتی دارد که مدل ساده کروم کست ندارد. ریموت صوتی این مدل از کروم کست به شما امکان می‌دهد که از دستیار گوگل استفاده کنید. می‌توانید بازی‌ها را در سرویس استادیای گوگل اجرا کنید و دستگاه‌های خانه هوشمندتان را هم کنترل کنید.

سیستم عامل‌های زیر از کروم کست پشتیبانی می‌کنند اما ممکن است بعضی از قابلیت‌های این وسیله با بعضی سیستم عامل‌های قدیمی تر هم کار کند:

  • اندروید 6 یا بالاتر
  • iOS یا iPadOS نسخه 12 یا بالاتر
  • Mac OS نسخه 10.9 یا بالاتر
  • ویندوز 7 یا بالاتر
  • سازگاری کامپیوترهای لینوکسی بستگی به توزیع لینوکس، درایورهای موجود و عوامل دیگر دارد.

کروم کست چگونه محتوا را روی تلویزیون شما پخش می‌کند؟

کروم کست

پیش نمایشی از کروم کست که با تبلت گوگل نکسوس 7 کار می‌کند.

کروم کست با استفاده از پروتکل DIAL (Discovery And Launch) محتوا را از یک وسیله خاص به تلویزیون شما پخش می‌کند. DIAL به صورت مشترک توسط نت فلیکس و یوتیوب طراحی شده و گوگل مالک آن است. دیگران هم امکان استفاده رایگان از این پروتکل را دارند و خیلی از تولیدکنندگان و سرویس‌های پخش محتوا از آن استفاده می‌کنند.

یکی از رقبای کروم کست پروتکل DIAL Service Discovery است. این پروتکل از نسخه 1.1 پروتکل Simple Service Discovery Protocol استفاده می‌کند که توسط UPnP تعریف شده و به دستگاه‌های کلاینت DIAL امکان می‌دهد که یک سرور DIAL فعال در همان شبکه را پیدا کنند. سپس از بخش بعدی یعنی سرویس REST در DIAL برای کوئری گرفتن، راه اندازی یا توقف اپلیکیشن‌ها با استفاده از درخواست‌های HTTP که توسط کلاینت به سمت سرور ارسال می‌شوند، استفاده می‌شود.

گوگل تکنولوژی به اشتراک گذاری صفحه گوگل کست را بر روی DIAL طراحی و پیاده سازی کرده که منجر به افزایش قابلیت‌های آن شده است. این شرکت کیت توسعه نرم‌افزار گوگل کست را هم طراحی کرده تا توسعه دهندگان نرم‌افزار بتوانند قابلیت‌های لازم را به اپلیکیشن‌های مختلفی که برای پخش محتوا از دستگاه کلاینت به کروم کست استفاده می‌شوند، اضافه کنند. یکسری API گوگل کست هم برای سیستم عامل‌های سازگار با این وسیله طراحی شده است. همه این نرم‌افزارها و امکانات به ایجاد قابلیت‌هایی مثل پخش محتوا، کنترل صدا و سایر امکاناتی که توسعه دهندگان می‌توانند پیاده سازی کنند، کمک می‌کنند.

کروم کست ساده یک نسخه ساده تر از مرورگر کروم دارد. اپلیکیشن‌های روی دستگاه یکسری اپلیکیشن تحت وب هستند که درخواست‌های HTTP که پیش از این به آنها اشاره شد را دریافت کرده و متناسب با آنها عمل می‌کند. وقتی اپلیکیشن فعال شد، کروم کست را اجرا می‌کند اما یک کانال ارتباطی باز می‌شود که به دستگاه کلاینت امکان می‌دهد مثل یک ریموت کنترل کار کند. این سیستم باعث شده که حتی در صورت خاموش شدن دستگاه هم پخش محتوای در حال استریم روی کروم کست ادامه پیدا کند.

برای تنظیم و راه اندازی کروم کست، باید از اپلیکیشن گوگل هوم موبایل یا مرورگر کروم گوگل روی کامپیوتر استفاده کنید. پس از تنظیم کروم کست، می‌توانید از اپلیکیشن‌هایی مثل نت فلیکس، یوتیوب یا مرورگر کروم برای پخش و کنترل واقعی محتوای مورد نظر استفاده کنید.

در حال حاضر اپلیکیشن‌های دیگری هم هستند که با گیرنده‌های دیجیتال تلویزیون کار می‌کنند مثل سیستم‌های گیمینگی که به کاربران امکان می‌دهند از گوشی یا تبلت مثل یک ریموت کنترل استفاده کنند اما در این حالت باید اپلیکیشن روی گیرنده و اپلیکیشن روی دستگاه موبایل را اجرا کرده و همزمان فعال کنید. کروم کست (از طریق DIAL) با فراهم کردن امکان راه اندازی و کنترل اپلیکیشن از طریق فقط یک دستگاه یکی از مراحل اضافه کار را حذف می‌کند. این فناوری می‌تواند نشان دهنده چشم انداز آینده ریموت کنترل در اتاق‌های نشیمن ما باشد.

کروم کست با گوگل تی‌وی از سیستم عامل اندروید تی‌وی استفاده می‌کند نه نسخه اصلاح شده مرورگر کروم. این دستگاه قابلیت اجرای اپلیکیشن‌های گوگل پلی را دارد از جمله اپلیکیشن‌های استریمینگ محبوب. گرچه می‌توانید محتوا را از گوشی یا کامپیوتر بر روی دستگاه پخش کنید اما خود سیستم کروم کست و گوگل تی‌وی قابلیت اجرای اپلیکیشن‌ها را دارد. گوگل تی‌وی نقش یک رابط کاربری را دارد که روی سیستم اندروید تی‌وی اجرا شده و قابلیت‌هایی مثل دستیار گوگل، گراف دانش گوگل و یادگیری ماشینی را به آن اضافه می‌کند.

کدام سرویس‌ها با کروم کست کار می‌کنند؟

در ابتدای کار به غیر از نت فلیکس و یوتیوب سرویس‌های چندان زیادی با کروم کست کار نمی‌کردند اما به تدریج سرویس‌های مختلف دیگری هم با آن ادغام شدند از جمله اپلیکیشن‌های پخش موزیک، ویدیو، خبر، ابزارهای کاربردی و بازی‌ها. برای استفاده از خیلی از این اپلیکیشن‌ها باید هزینه اشتراک پرداخت کنید.

نه کروم کست ساده و نه سیستم کروم کست و گوگل تی‌وی برای پخش محتوا نیاز به اپلیکیشن خاصی ندارند بلکه توسعه دهندگان از کیت توسعه نرم‌افزار برای پیاده سازی قابلیت‌های سازگاری در اپلیکیشن‌ها استفاده می‌کنند. برای پخش محتوا به وای فای نیاز دارید و گوگل هشدار داده که اگر بیشتر از یک شبکه در منزل داشته باشید، باید اطمینان حاصل کنید که دستگاه مورد نظر و کروم کست هر دو به یک شبکه وای فای متصل باشند.

اگر از مرورگر کروم استفاده می‌کنید هم این شرایط وجود دارد.

تنظیم کروم کست

تنظیمات کروم کست

مراحل تنظیم و راه اندازی کروم کست ساده است و داخل جعبه نوشته شده اند. اما در صورتی که به مشکلات شبکه یا سیستم عامل برخورد کنید ممکن است به کمک بیشتری نیاز داشته باشید.

اگر شبکه وای فای مورد نیاز، یک دستگاه سازگار با کروم کست که به این شبکه متصل شده و همچنین قصد استفاده از سرویس‌های استریمینگ با کروم کست را دارید، مرحله بعد تهیه کروم کست و طی کردن چند مرحله ساده است. برای تنظیم و راه اندازی دستگاه باید پسورد وای فای را هم داشته باشید.

انجام این کار در بعضی مواقع نیاز به پیکربندی مودم وای فای دارد و این احتمال وجود دارد که مودم شما با کروم کست سازگار نباشد. سایت پشتیبانی گوگل یک صفحه مخصوص حاوی فهرست مودم‌های سازگار دارد که نسخه میان افزار هم در آن نوشته شده. در این صفحه راهکارهای قابل استفاده برای حل مشکل و اطلاعات تماس تولیدکنندگان مودم هم ذکر شده است.

مرحله بعدی، اتصال کابل برق USB به کروم کست و آداپتور آن به پریز برق و بعد اتصال کانکتور HDMI به یکی از پورت‌های آزاد تلویزیون است. تلویزیون را روشن کرده و منبع ورودی آن را روی کروم کست تنظیم کنید. حالا اطلاعاتی درباره کروم کست روی صفحه مشاهده می‌کنید که می‌توانید برای تکمیل نصب با استفاده از اپلیکیشن رایگان گوگل هوم روی گوشی، از آن استفاده کنید. برای تنظیم کروم کست با گوگل تی‌وی هم باید همین مراحل را طی کنید اما در این روش نیازی به استفاده از اپلیکیشن گوگل هوم ندارید.

برای نسل سوم کروم کست هم اپلیکیشن هوم کاربران را راهنمایی می‌کند. برای کروم کست با گوگل تی‌وی هم یک کد QR نمایش داده می‌شود که می‌توانید برای ادامه کار آن را اسکن کنید.

پس از اتصال کروم کست به وای فای، به احتمال زیاد یک آپدیت خودکار انجام می‌شود تا جدیدترین نسخه نرم‌افزار کروم کست نصب شود که انجام این کار چند دقیقه زمان می‌برد. هر زمان نرم‌افزار آپدیت شده در دسترس بود، دستگاه آن را دانلود و به صورت خودکار نصب می‌کند.

پس از انجام این کار در صورتی که مشکل اتصال وجود نداشته باشد، کامپیوتر یا موبایل شما باید آماده استریم کردن محتوا به تلویزیون از طریق کروم کست باشد. مرحله بعدی، باز کردن یک اپلیکیشن و پخش محتوا است.

کارهای قابل انجام با استفاده از کروم کست

برای استفاده از کروم کست با دستگاه موبایل، باید به شبکه وای فای متصل شده و یکی از اپلیکیشن‌های تحت پشتیبانی مثل نت فلیکس، یوتیوب، هولو یا پاندورا را باز کنید. اپلیکیشن‌های طراحی شده با کیت توسعه نرم‌افزار کروم کست یک آیکن خاص دارند که پس از ضربه زدن روی آنها منوی پخش باز می‌شود. ممکن است به محض ورود به اپلیکیشن این آیکن را مشاهده کنید یا وقتی یک ویدیو، آهنگ یا فایل دیگر را باز می‌کنید. پس از کلیک کردن روی این آیکن، از شما خواسته می‌شود که یک کروم کست را انتخاب کنید (اگر بیشتر از یک کروم کست داشته باشید؛ ممکن است دستگاه‌های دیگری مثل اسپیکرهای گوگل را هم در این منو مشاهده کنید) و پس از یک لحظه، محتوای انتخابی روی تلویزیون پخش می‌شود.

برای استریم کردن یک تب خاص از مرورگر، اشاره گر موس را به گوشه سمت راست بالای پنجره کروم برده و روی منوی سه نقطه کلیک کنید. در اینجا گزینه Cast را انتخاب کنید. اگر بیشتر از یک دستگاه گوگل دارید، می‌توانید کروم کست دلخواهتان را از این قسمت انتخاب کنید.

شاید امکان پخش محتوا از هر تبی در مرورگر کروم را نداشته باشید. در حال حاضر این کار محدود به یکسری سایت خاص است اما کروم قابلیت انجام کارهای بسیار بیشتری را دارد. می‌توانید از طریق همین منوی Cast، فایل‌های خاص کامپیوتر یا کل تصویر صفحه آن را روی تلویزیون پخش کنید.

پخش ویدیو از طریق تب‌های کروم نهایتاً با رزولوشن 720p انجام می‌شود اما استریم کردن ویدیو با سایت‌های تحت پشتیبانی به رزلوشن 1080p هم می‌رسد. سایت‌های سازگار با کروم کست صدای فراگیر 5.1 هم تولید می‌کنند. چنین سایت‌هایی پخش محتوا را مستقیماً روی کروم کست انجام داده و منابع محدودی مصرف می‌کنند. حتی می‌توانید در لپ تاپ را ببندید و باز هم پخش ویدیو ادامه خواهد داشت.

می‌توانید با استفاده از نوار مخصوص کنترل صدا، نوار حرکت به موزیک یا ویدیوی قبلی و بعدی و آیکن‌های پخش و توقف در بالای صفحه، استریم محتوا را از طریق موبایل کنترل کنید. بسته به نوع اپلیکیشن مورد استفاده ممکن است کنترل‌های دیگری هم در دسترس داشته باشید. در اینجا، صدا همان صدای داخلی کروم کست است بنابراین ممکن است برای اینکه به صدای دلخواه برسید نیاز به استفاده از ریموت کنترل تلویزیون داشته باشید. اگر دستگاه اندروید دارید می‌توانید استریمینگ را از طریق صفحه قفل یا نوار اعلان تحت کنترل داشته باشید.

می‌توانید از صفحه کنترل خارج شده و در اپلیکیشن‌های مختلف به گشت و گذار بپردازید، موبایل یا کامپیوتر را در حالت Sleep یا خاموش قرار دهید و باز هم پخش محتوا روی تلویزیون از طریق کروم کست ادامه خواهد داشت.

وقتی در حال استریم کردن ویدیو از طریق کروم کست هستید، اگر یک ویدیوی دیگر از همان اپلیکیشن را انتخاب کنید، احتمالاً این ویدیو روی صفحه تلویزیون پخش می‌شود اما می‌توانید به یک اپلیکیشن دیگر رفته و یک ویدیوی دیگر را روی موبایل با کامپیوتران اجرا کنید؛ همزمان پخش ویدیوی قبلی روی تلویزیون ادامه خواهد داشت مگر اینکه دکمه Cast را در آن اپلیکیشن (در صورت وجود) انتخاب کنید که در این صورت ویدیوی اپلیکیشن جدید صفحه تلویزیون را به خود اختصاص می‌دهد. همچنین می‌توانید دوباره کنترل پخش ویدیو را در اختیار بگیرید که برای انجام این کار باید به اپلیکیشن برگردید تا نوار Now Playing یا یک ابزار مشابه آن را بالای صفحه مشاهده و از آن برای کنترل پخش ویدیو استفاده کنید.

کروم کست و گوگل تی‌وی هم یک ریموت کنترل خاص دارد که یکسری از قابلیت‌های پخش را کنترل می‌کند مثل حجم صدا و خاموش یا روشن شدن دستگاه. ممکن است بتوانید با توجه به وجود پروتکل HDMI-CEC از ریموت تلویزیون هم استفاده کنید. اما با استفاده از این پروتکل فقط به یکسری قابلیت محدود از کروم کست دسترسی خواهید داشت.

می‌توان از دستگاه‌های مختلف برای پخش محتوا روی کروم کست استفاده کرد به این شرط که به شبکه وای فای شما متصل شده و اپلیکیشن‌های مناسب روی آنها نصب شده باشد. از جمله این دستگاه‌ها می‌توان به گوشی، تبلت، کامپیوتر و غیره اشاره کرد.

مقایسه با محصولات رقیب

کروم کست روکو

روکو هم به کاربران امکان داده که با اتصال این دانگل به پورت HDMI تلویزیون و افزودن آن به شبکه داخلی خانه، با تلویزیونشان به اینترنت متصل شوند.

روش‌های دیگری هم برای استریم کردن محتوا روی تلویزیون وجود دارد از جمله سیستم‌های بازی، DVR و بلوری. اگر یکی از این سیستم‌ها را دارید و راحت نبودن کار با ریموت کنترل‌های معمولی برای شما مهم نیست، ممکن است نیاز به خرید یک وسیله اضافه نداشته باشید. اما اگر به استفاده از یک سرویس استریمینگ مستقل علاقه دارید، کروم کست یکی از دستگاه‌هایی است که می‌توانید از آن استفاده کنید.

روکو یکی از بزرگترین رقبای کروم کست است و چهار مدل مختلف دارد که قیمت آنها از 30 تا 100 دلار است. مدل‌های رده پایین Express و Express+ قابلیت استریم کردن با حداکثر رزولوشن 1080p را دارند و سایر مدل‌ها از کیفیت 4k پشتیبانی می‌کنند. همه این مدل‌ها قابلیت پشتیبانی از وای فای را دارند اما روکو اولترا و روکو اولترای LT برای برقراری ارتباط مطمئن تر از شبکه لن هم پشتیبانی می‌کنند. سرویس‌های استریمینگ تحت پشتیبانی روکو هم شبیه به کروم کست است اما روکو کانال خاص خودش را هم دارد. این دستگاه‌ها همگی ریموت کنترل داشته و نیازی به استفاده از تبلت یا گوشی برای کنترل آنها وجود ندارد اما می‌توانید برای استفاده از موبایل به عنوان ریموت کنترل یک اپلیکیشن خاص را دانلود کنید. روکو هم در دستگاه‌های خودش از پروتکل DIAL استفاده می‌کند.

قیمت اپل تی‌وی 4k از 179 دلار شروع شده و بیشتر شبیه روکو و کروم کست و گوگل تی‌وی است. این وسیله قابلیت اجرای بسیاری از اپلیکیشن‌های آیپد و آیفون را دارد. می‌توانید روی اپل تی‌وی هم فایل پخش کنید. در حال حاضر شرکت اپل این وسیله را به قیمت 149 دلار می‌فروشد. هر دو وسیله با سیستم عامل tvOS کار می‌کنند و مهم ترین تفاوت آنها در رزولوشن صفحه است. همچنین این دستگاه از قابلیت استریم کردن محتوا روی سایر دستگاه‌ها پشتیبانی می‌کند که کروم کست این قابلیت را ندارد.

میراکست هم یک استاندارد نرم‌افزاری است که دستگاه‌های پخش و دریافت را از طریق شبکه وای فای نظیر به نظیر به هم متصل می‌کند. این فناوری که توسط اتحادیه وای فای ساخته شده در تولیدات بسیاری از شرکت‌ها مشاهده می‌شود.

چشم انداز آینده کروم کست

کروم کست از زمانی که در جولای 2013 روانه بازار شد، به موفقیت خیلی خوبی رسیده است. در ابتدا این وسیله خیلی زود به فروش رفت و موجودی آن تمام شد و ظرفیت خرید طرح محدود نت فلیکس (سه ماه خدمات رایگان) هم طی چند ساعت به اتمام رسید. در انتهای سال 2013 امکان خرید آسان کروم کست از فروشگاه‌های مختلف فراهم شد.

خیلی‌ها از این وسیله به دلیل اینکه ارزان ترین گزینه برای استریمینگ بود، تنظیم راحت، کار کردن خیلی خوب با همه اپلیکیشن‌های تحت پشتیبانی و فرم فاکتور مناسبی که امکان مخفی کردن آن پشت تلویزیون را فراهم می‌کرد، استقبال کردند. اما این وسیله به یک کابل برق نیاز داشت که می‌تواند زیبایی سینمای خانگی را کاهش دهد به ویژه با توجه به اینکه این دستگاه‌ها روزبروز کوچک تر و شیک تر شده و نهایتاً پشت تلویزیون هوشمند مخفی می‌شوند.

قدرت سیگنال شبکه وای فای هم بر کیفیت تصویر استریمینگ کروم کست تأثیرگذار است. بعضی از کاربران بین پخش فایل توسط گوشی و مشاهده آن روی تلویزیون یک فاصله چند ثانیه‌ای را تجربه می‌کنند و اگر دستگاه سازگار با سیستم عامل تحت پشتیبانی و یک روتر سازگار با این سیستم نداشته باشید، نمی‌توانید از آن استفاده کنید.

از آنجایی که دستگاه‌های مختلف در یک شبکه می‌توانند هر کروم کستی را در شبکه کنترل کنند، امکان ایجاد تداخل بین آنها وجود دارد. شاید این مسئله در یک شبکه خانگی خیلی مشکل آفرین نباشد مگر اینکه یکی از کاربران به اشتباه فایلی را پخش کند که مایل نباشد سایر دوستان یا اعضای خانواده آن را ببینند.

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاه شما چیست؟