همانطور که میدانید در شب گذشته اولین نشست از رویداد Google I/O 2021 برگزار شد. کمپانی گوگل در این مراسم دستآوردهای یک سال گذشته خود را معرفی کرد و نقشه راهی از آینده این شرکت را برای کاربران ترسیم کرد. به طور کلی در شب گذشته، کمپانی گوگل از بروز رسانیهای آینده خود برای بخش نرم افزار رونمایی کرد. این موارد شامل بروز رسانیها در برنامههای گوگل مپ، گوگل کروم، گوگل فوتو و دستیار صوتی گوگل میشد. همچنین کمپانی گوگل از نسخههای جدید سیستم عامل Wear OS و اندروید 12 نیز رونمایی کرد.
مشخصا اندروید 12 جذابترین بخش از رویداد Google I/O 2021 بود. نسخه جدید سیستم عامل اندروید در مقایسه با گذشته تغییرات بسیار زیادی را شاهد بوده که نشان میدهد برنامه نویسان گوگل یک بازنگری کلی را در بخش طراحی این سیستم عامل اعمال کردند. کمپانی گوگل پس از پایان مراسم، اولین نسخه بتا عمومی از اندروید 12 را برای کاربران گوشیهای پیکسل (کاربران پیکسل 3 و 3XL به بعد) منتشر کرد و وعده داد که در آینده پرچمداران برخی از کمپانیهای دیگر نیز اولین نسخه بتا اندروید 12 را دریافت خواهند کرد.
با توجه به این که موارد زیادی در اندروید 12 تغییر کرده است، تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی این تغییرات و موارد اضافه شده به نسخه جدید این سیستم عامل بپردازیم. پس در ادامه با روکیدا همراه باشید:
1_ طراحی جدید لاک اسکرین
اولین نکته که با بروز رسانی دیوایس خود به اندروید 12 به آن برخورد میکنید، تغییرات لاک اسکرین گوشی است. گوگل در صفحه قفل گوشی تمام المانها را تغییر داده و میتوان گفت که با یک بازطرحی اساسی روبرو هستیم. راستش را بخواهید این تغییرات به قدری زیاد هستن که نمیدانیم از کجا آغاز کنیم.
بارزترین موردی که در لاک اسکرین اندروید 12 در حالت Always-on display مشاهده میکنید، تغییر چیدمان المانها نظیر ساعت، تاریخ، آلارم، اعلامها و وضعیت آب و هوا است. در این حالت آیکونها همگی در بالای صفحه و سمت چپ قرار گرفتهاند و فونت ساعت نیز تغییر کرده.
این موارد همگی بخشی از تغییرات گسترده گوگل در اندروید 12 است که با نام Material You معرفی شد. در این بخش کاربران میتوانند رنگ نوار اعلانها، پس زمینه منوها و ساعت را بر اساس رنگ والپیپر گوشی تغییر دهند. دامنه رنگی که در این بخش در اختیار کاربران قرار میگیرد بسیار گسترده است و دست آنها برای انتخاب رنگ مورد علاقه و شخصی سازیهای بیشتر را باز میگذارد.
2_ تغییرات ساعت در لاک اسکرین
بزرگ شدن اندازه آیکون ساعت نیز به عنوان یکی دیگر از تغییرات مشهود در لاک اسکرین اندروید 12 به شمار میرود. در این حالت آیکون ساعت در مرکز صفحه قرار دارد که گاهی به اطراف حرکت میکند. زمانی که صفحه نمایش گوشی خاموش است آیکون ساعت دارای فونتی باریک و سفید رنگ است که با بلند کردن گوشی یا لمس نمایشگر رنگ ساعت تغییر کرده و اعداد برجستهتر میشوند. این مورد بر اساس تعداد نوتیفیکیشنها تغییر میکند.
همچنین با قفل کردن گوشی از طریق دکمه پاور انیمیشن جذابی را مشاهده میکنید که در آن صفحه نمایش به صورت ملایم از گوشه پایین و سمت چپ شروع به سیاه شدن میکند. همچنین با فشار دادن مجدد دکمه پاور نمایشگر به آرامی از گوشی بالا و سمت راست روشن میشود. باید اعتراف کرد که این انیمیشن بسیار جالب بوده و باعث میشود که در برخورد اول با اندروید 12 چندین بار آن را از طریق فشار دادن دکمه پاور امتحان کنید.
طراحی ساعت در لاک اسکرین اندروید 12 بسیار جذاب بوده و به طور حتم در مقایسه با نسلهای گذشته این سیستم عامل بهبود چشمگیری را شاهد بوده است. انتظار داریم گوگل همزمان با انتشار نسخه عمومی بروز رسانی اندروید 12 امکانات شخصیسازی بیشتری را برای کاربران در انتخاب فونت و اندازه ساعت در لاک اسکرین قرار دهد.
3_ تغییرات در بخش وارد کردن پین کد
این مورد نیز یکی دیگر از تغییرات در لاک اسکرین اندروید 12 به شمار میرود. زمانی که کاربران بخواهند برای ورود به گوشی از پین کد استفاده کنند با صفحه کلیدی بزرگ با دکمههای دایرهای شکل روبرو میشوند. زمانی که دکمهها را فشار میدهید شکل آیکونها و رنگ آنها تغییر میکند که میتوان آن را یکی از بزرگترین تغییرات برای صفحه کلید پین کد نسبت به نسلهای گذشته اندروید دانست.
4_ تغییر نوار نوتیفیکیشن
زمانی که انگشت خود را از بالای صفحه نمایش به پایین میکشید، با بزرگترین تغییر در طراحی اندرویدی 12 روبرو خواهید شد. در نوار اعلانهای جدید، آیکونهای دایرهای کوچک جای خود را به مستطیلهای بزرگ دادهاند که انتخاب گزینهها برای کاربران را آسانتر میکند.
البته برخلاف نوار اعلان پیشین، در هر ردیف تنها دو مستطیل قرار دارد و زمانی که بخش تنظیمات سریع را گسترش میدهید، تعداد مستطیلها در هر صفحه به 8تا میرسد. این در حالیست که کاربران در نسخه قبلی اندروید میتوانستند حداقل 12 میانبر برای تنظیمات سریع را در صفحه اول نوار ابزار قرار دهند. مطمئنا دسترسی به تنظیمات بیشتر مزیت بزرگی به شمار میرود و باید دید کمپانی گوگل در نسخههای بعدی اندروید 12 چه تغییرات دیگری را در بخش نوار اعلانها ایجاد خواهد کرد.
در اندروید 12 زمانی که هر کدام از مستطیلهای مربوط میانبر تنظیمات را فشار میدهید انیمیشن جالبی را مشاهده خواهید کرد که از نقطه لمس شما به طرفیت مستطیل پراکنده میشود. علاوهبر این موارد چیدمان المانها در نوار اعلان جدید به کلی تغییر کرده است. نوار اسلایدر تنظیم نور صفحه نمایش به بالای بخش تنظیمات سریع منتقل شده است که با یک بازطراحی اساسی همراه بوده. همچنین زمانی که بخش تنظیمات سریع را گسترش میدهید در زیر مستطیلها گزینه تنظیمات و ویرایش را مشاهده خواهید کرد. تنها موردی که جای آن در نوار اعلان جدید بدون تغییر مانده، محل نمایش نوتیفیکیشنهاست که همچنان پایین بخش تنظیمات سریع قرار دارد.
5_ انیمیشن جدید به هنگام لمس آیکونها
شاید این مورد به اندازه بقیه تغییرات در اندروید 12 جلب توجه نکند اما به هر حال جز مواردی است که با کمی دقت متوجه آن خواهید شد. به طور کلی سیستم عامل اندروید 12 در کنار باز طراحیهای گسترده، دارای جلوههای بصری و انیمیشنهای زیادی هست که محیط کاربری چشم نوازی را ایجاد میکند. در اولین نسخه بتا از اندروید 12 زمانی که در منوها و بخش تنظیمات بر روی گزینهای ضربه میزنید، انیمیشن جدیدی را مشاهده میکنید که از نقطهی لمس شده به طرفین پخش میشود؛ مانند زمانی که سنگی را به درون آب میاندازید. همچنین دانههای سفید رنگ درخشانی نیز بر روی گزینه لمس شده نمایان میشود که آسمان پر ستاره شب را تداعی میکند.
6_ تغییر شکل آیکونها
همانطور که پیشتر در نسخه توسعه دهندگان اندروید 12 مشاهده کرده بودیم، شکل آیکون ویجتها و منوهای پاپ آپ تغییر کرده است. این تغییر شکل در اولین نسخه بتا اندروید 12 به موارد بیشتری تعمیم یافته است. هماکنون آیکون ویجتها و منو پاپ آپ دارای گوشههایی گرد هستند و از حالت مستطیل گونه قبلی خارج شدهاند. همچنین کاربران میتوانند علاوهبر ویجتهای گوشه گرد، از حالت دیگری نیز استفاده کنند که در آن آیکونها حالت هشت ضلعی دارند (مربعهایی که در گوشهها یک ضلع اضافه دارند).
شاید این طراحی در عمکرد برنامهها تاثیری نداشته باشد اما آیکونهای گوشه گرد قطعا حس بهتری را به کاربران منتقل میکند. هماکنون این تغییر، تنها به ویجتها و منوهای پاپ آپ محدود شده است اما میتوان انتظار داشت که با انتشار نسخه عمومی سیستم عامل اندروید 12، گوشههای گرد به بخشهای دیگر نیز راه پیدا کنند.
7_ نحوه دسترسی جدید به دستیار صوتی گوگل
همانطور که میدانید در حال حاضر کاربران میتوانند از طریق صدا زدن و کشیدن انگشت خود از گوشههای پایین دستگاه دستیار صوتی گوگل را فرا بخوانند. حال در اولین نسخه بتا اندروید 12 روش جدیدی برای فعال کردن گوگل اسیستنت به وجود آمده و کاربران کافیست تنها برای چند ثانیه دکمه پاور گوشی را نگه دارند. اگر این روش برایتان آشناست به این دلیل است که دستیار صوتی سیری در آیفون ایکس به بعد نیز با همین روش فعال میشود. برای فعال کردن این قابلیت کافیست در منو تنظیمات گزینه “Hold for the Assistant” را انتخاب کنید.
با این حال روش جدید فعال کردن دستیار صوتی گوگل یک ایراد بزرگ دارد. زمانی که دکمه پاور را برای فعال کردن دستیار صوتی گوگل برنامهریزی میکنید، دیگر قادر به استفاده از منو روشن و خاموش کردن گوشی و بخش Cards & Passes نخواهید بود. از آن جایی که نسخه فعلی اندروید 12 هنوز فاصله زیادی تا نهایی شدن دارد این مشکل در آینده رفع خواهد شد. با این حال کاربرانی که قصد استفاده از گوگل پی را دارند میتوانند میانبر آن را به نوار اعلانهای بالای صفحه اضافه کنند.
8_ اضافه شدن قابلیت double tap
قابلیت double tap یکی دیگی از مواردی است که گوگل آن را از سیستم عامل iOS 14 وام گرفته. به طور کلی این قابلیت میتواند بسیار مفید باشد و دست کاربران برای اعمال شخصیسازیهای بیشتر و اضافه کردن میانبرهای جدید را باز میگذارد. در این حالت کاربران میتوانند با دو بار ضربه زدن به پشت گوشی فرمان خاصی را اجرا کنند. البته قابلیت double tap در اولین نسخه بتا از اندروید 12 چندان گسترده نیست و همچنان نیاز به توسعه بیشتری دارد. با این حال هماکنون نیز مواردی خوبی را در این بخش مشاهده میکنیم که میتوان به گرفتن اسکرین شات، باز کردن برنامهها، قفل کردن گوشی و … اشاره کرد.
جمعبندی
اندروید 12 بدون شک یکی از متفاوتترین نسخههای این سیستم عامل از لحاظ طراحی است و برنامهنویسان گوگل سعی داشتند با ایجاد تغییرات ظاهری فراوان، تجربه کاربری سیستم عامل اندروید را به سطح جدیدی ارتقا دهند. خوشبختانه این تغییرات به هیچ وجه آزار دهنده نیستند و به سرعت به آنها عادت خواهید کرد. قابلیتهای فراوان برای شخصی سازی اندروید 12 با اضافه شدن بخش Material You یکی دیگر از تغیرات مهم در این نسخه به شمار میرود. به طور کلی بروز رسانی جدید اندروید در تلاش است تا با ظاهری بروز شده و امکانات فراوان برای نزدیک شدن هر چه بیشتر به سلیقه کاربران، به یکی از بهترین نسخههای این سیستم عامل تبدیل شود.
همانطور که در ابتدای متن نیز اشاره کردیم، اولین نسخه بتا از اندروید 12 تنها برای گوشیهای محدودی منتشر خواهد شد که میتوانید لیست آنها را در اینجا مشاهده کنید. اگر گوشی شما در لیست دستگاههای پشتیابنی کننده از نسخه بتا اندروید 12 قرار دارد به خاطر داشته باشید که نسخههای بتا معمولا دارای باگ هستند و ممکن است بخشی از عملکر دیوایس شما را مختل کنند. بنابراین اگر قصد نصب این بروز رسانی را دارید توصیه میکنیم که آن را بر روی گوشی اصلی خود امتحان نکنید.
همچنین اگر در آینده قصد بازگشت به نسخه پایدار سیستم عامل اندروید 11 را داشته باشید، تمام اطلاعات و دادههای گوشی شما حذف خواهند شد؛ پس حتما پیش از بروز رسانی به اندروید 12 از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان تهیه کنید. اینطور که منابع خبری به نقل از گوگل گزارش دادهاند نسخه عمومی اندروید 12 در اواسط ماه سپتامبر منتشر خواهد شد و گوشیهای نوکیا و سامسونگ اولین دریافت کنندگان این بروز رسانی خواهند بود.
در آینده با خبرهای بیشتر در خصوص سیستم عامل اندروید 12 با شما همراه خواهیم بود.
منبع خبر: 9to5google.com