برای افراد تنبل و بیانگیزه توصیههای زیادی وجود دارد: قدمهای کوچک بردارید! تایمر تنظیم کنید! از یک شریک با مسئولیت کمک بگیرید! اما شاید بهترین راه برای مقابله با بیانگیزه بودن توصیه شنیدن نباشد، و راه چاره توصیه کردن باشد!
این مطلب نتیجه جالب مقالهای است که اخیرا توسط دو روانشناس از دو دانشگاه وارتون و شیکاگو نوشته شده است.
افراد بیانگیزه به اعتماد بنفس نیاز دارند نه اطلاعات بیشتر

مجموعه آزمایشات انجام شده توسط این دو روانشناس یعنی لارن اسکریس-وینکر و آیلت فیشباخ براساس یک بینش ساده اما قوی شکل گرفته است. اکثر اوقاتی که مردم در آن شرایط نمیدانند چه کنند هیچ ربطی به بیاطلاع بودن آنها ندارد. دلیل سیگار کشیدن افراد این نیست که نمیدانند سیگار آنها را میکشد. دلیل شکست در یک پروژه هم بیاطلاع بودن از مهلت اتمام آن نیست.
در عوض، معمولا منشا این مشکل پایین بودن اعتماد به نفس است. به هر دلیل، این افراد به موفق شدن اعتقاد ندارند بنابراین هیچگاه کاری را شروع نمیکنند. توصیه کردن به آنها که همان دادن اطلاعات است هیچ کمکی به افزایش اعتماد به نفس آنها نمیکند. اما اگر در عوض از این گروه توصیه بخواهید چه اتفاقی خواهد افتاد؟
در مطالعه افراد بیانگیزه توسط اسکریس-وینکلر و فیشباخ، چه بزرگسالانی که نمیتوانستند پول پسانداز کنند یا لاغر شوند و چه کودکانی که برای موفق بودن در مدرسه در کشمکش بودند؛ برای همه از یک الگو استفاده شد. توصیه این افراد برای افراد دیگری که در شرایط آنها قرار داشتند باعث شد انگیزه بیشتری داشته باشند.
اسکریس-وینکلر و فیشباخ هر دو به طور مشابه متوجه شدند که هفتاد و دو درصد از افرادی که برای پسانداز پول مشکل داشتند عنوان کردند پس از توصیه کردن دیگران به این کار، خودشان انگیزه آن را پیدا کردند و این انگیزه بیش از توصیههای America Saves روی آنها تاثیر داشته است. 77 درصد بزرگسالانی که با کنترل خشم مشکل داشتند اظهار کردند بعد از ارائه توصیه برای مدیریت و کنترل خشم توانستند کنترل بیشتری روی خشم خود داشته باشند و این بیش از دریافت توصیه از سوی روانشناسان حرفهای موسسه روانشناسی آمریکا روی آنها تاثیر داشته است. 72 درصد بزرگسالانی که با کم کردن وزن مشکل داشتند نیز گفتند توصیه آنها به دیگران برای کاهش وزن باعث شده برای وزن کم کردن اعتمادبنفس بیشتری داشته باشند و تاثیر این کار بیش از دریافت توصیه از کلینیک تغذیه مایو روی آنها تاثیر داشته است.
این یافتهها کاملا ثابت شده و به طرز شگفتآوری مفید هستند. مهم نیست که چه بخشی از زندگی باعث آشفتگی شما شده است، این مقاله خیلی ساده به شما پیشنهاد میکند خود را در حال نصیحت فردی تصور کنید که در موقعیت شما قرار دارد. به این ترتیب به دنبال راهحل برای حل مشکلات بگردید و ببینید چطور انگیزه شما نیز افزایش پیدا میکند و این کار بیش از هر مواد آموزشی یا سخنرانی مشاورهای میتواند روی شما اثر بگذارد.
تصمیمات بهتر تنها به اندازه کمی تجسم از شما فاصله دارند

با اینکه تحقیقات اسکریس-وینکلر و فیشباخ قطعی به نظر میرسد باید گفت آنها اولین روانشناسانی نیستند که معتقدند نگاه کردن به مشکلات خود به شکلی که گویی مشکل دیگران است، میتواند روشی قوی برای مقابله با موانع ذهنی باشد. پیش از این یک مطالعه نشان داد وقتی تظاهر میکنید مشکل شما را شخص دیگری دارد و به فکر ارائه توصیه به او هستید میتوانید تصمیمات عاقلانهتری اتخاذ کنید.
بنابراین دفعه بعدی که خودتان را در کشمکش با کاری یافتید که میدانید باید انجام شود (یا دفعه بعدی که یکی از کارمندان خود را بیانگیزه میبینید) به دنبال توصیه نگردید. در عوض از خودتان (یا کارمندتان) بپرسید اگر شخصی با این مشکل مواجه شد باید چه کند. علم روانشناسی میگوید اعتماد بنفس شما در حل مسائل میتواند باعث افزایش انگیزه در شما شود.
منبع: Struggling to Get Motivated? Don’t Ask for Advice–Give It